02:04 23 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  11357
  Pratite nas

  Prema dokumentu o Osnovama državne politike Rusije u oblasti nuklearnog obuzdavanja, Poljska sa svojom bazom protivraketne odbrane „Edžis“ predstavlja „direktan cilj“ tog obuzdavanja, piše poljski novinar Marek Budziš na portalu „vPolitike“.

  On ističe da je polazna osnova u ruskoj doktrini izjava o primeni politike nuklearnog obuzdavanja, kako u mirnodopskim uslovima, tako i u periodu pogoršanja međunarodne situacije, do nivoa razmene nuklearnih udara.

  Prema mišljenju autora, Moskva u pomenutom dokumentu navodno razmatra nuklearno oružje kao politički instrument.

  Budziš smatra da je ruska politika nuklearnog obuzdavanja tesno povezana sa poljskom bezbednosnom politikom, jer se u dokumentu takođe govori o sistemima „Edžis ašor“, koji su razmešteni u Poljskoj i Rumuniji, a za koje Moskva veruje da su usmereni protiv Rusije.

  „Pišem o tome kako bismo razumeli da je u svetlu zvaničnih ruskih strateških dokumenata Poljska već cilj politike nuklearnog obuzdavanja i verovatno takođe može da postane meta potencijalnog napada uz korišćenje, na kraju krajeva, i nuklearnih bojevih glava. Ne uzimati to u obzir znači odbijati prihvatanje činjenica“, piše Budziš.

  Prema njegovim rečima, Moskva je pokazala da nema nameru da sedne za pregovarački sto.

  „Pomoću ovog strateškog signala možemo takođe puno da shvatimo o stvarnostima sveta u kojem živimo, kao i o geostrateškoj situaciji u kojoj se nalazi Poljska“, zaključio je poljski novinar.

  Moskovski Kremlj
  © Sputnik / Natalья Seliverstova

  Podsetimo, juče je predsednik Rusije Vladimir Putin utvrdio Osnove državne politike u oblasti nuklearnog obuzdavanja. U dokumentu koji je potpisao putin se navodi da Rusija smatra nuklearno oružje isključivo kao sredstvo obuzdavanja, dok je njegova primena krajnja mera.

  U tekstu se navode četiri uslova, pri kojima Rusija može upotrebiti nuklearno oružje:

  1. Lansiranje balističkih raketa po teritoriji Rusije ili njenih saveznika,
  2. Kada protivnik upotrebi nuklearno ili neko drugo oružje masovnog uništenja,
  3. U slučaju uticaja na strateški važne državne i vojne objekte,
  4. Agresija uz korišćenje konvencionalnog oružja koje može dovesti u pitanje postojanje same države Rusije.
  Tagovi:
  Rusija, Poljska, nuklearna doktrina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga