19:25 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1028288
  Pratite nas

  Mađarski premijer Viktor Orban ponovo se našao u žiži interesovanja u regionu zbog mape „Velike Mađarske“, nakon što je otvorio spomenik na kojem se nalazi spomen-ploča sa mapom, na kojoj su i delovi Srbije.

  Na spomeniku koji je Orban otkrio 4. juna na granici Mađarske i Slovačke povodom stogodišnjice potpisivanja Trijanonskog sporazuma nalazi se i spomen-ploča sa mapom Mađarske iz vremena pre raspada Austro-ugarskog carstva, koja obuhvata Vojvodinu, kao i druge delove Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunije, Ukrajine.

  Trijanonski sporazum potpisan je ubrzo posle Prvog svetskog rata u palati Trijanon u Versaju, a njegovim odredbama je nakon raspada Austro-Ugarske mađarska teritorija smanjena za dve trećine.

  Na spomeniku su slovima od neruđajućeg čelika ugravirana imena ukupno 12.500 gradova, sela i opština koje su do 1920. godine pripadale Mađarskoj, odnosno Austro-Ugarskoj.

  ​Orbanova vlada platila ga je 16 miliona evra, a u središtu granitnog kompleksa, Spomenika nacionalnog jedinstva, gori večni plamen.

  Za događaj je komponovana posebna opera, po uzoru na Riharda Vagnera, a zvanicama su se na otvaranju delile i crne trake žalosti, prenosi Blic.

  Hrvatski portal Indeks preneo je da se među spomen-pločama, uz mapu "velike Mađarske", nalazi i ona na kojoj piše "Fiume - tengerre magyar", što znači "Rijeka - Mađarska do mora".

  Na kraju govora, u kojem je naveo da su veliki delovi mađarske teritorije "nasilno otcepljeni", Orban je rekao da je srećan što će sa Slovacima, Hrvatima, Srbima i Slovencima graditi zajedničku budućnost.

  Video snimak događaja na kojem se vidi karta "velike Mađarske" i spomen-ploča sa spornim natpisom objavljena je na Orbanovom zvaničnom Fejsbuk nalogu.

  Orban se početkom maja našao na meti oštrih kritika u regionu, nakon što je na društvenim mrežama objavio mapu "velike Mađarske".

  Tagovi:
  Orban, Srbija, Mađarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga