13:56 22 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  141
  Pratite nas

  Evropska komisija će do kraja nedelje izaći sa strategijom za postepeno otvaranje spoljnih granica EU, počev od 1. jula, najavljeno je u Briselu.

  „Ukidanje privremenog ograničenja putovanja na spoljnim granicama EU predstavlja drugu fazu, nakon ukidanja kontrola na unutrašnjim granicama EU, za koju će Evropska komisija, kasnije tokom ove nedelje, dati svoju procenu i pristup kao bi se pritupilo postepenom i parcijalnom ukidanju restrikcija počev od 1. jula“, izjavio je Žozep Borelj, prenosi Tanjug.

  On dodaje da će sa nekim trećim zemljama prilikom otvaranja granica za putovanja u EU u obzir uzimati principi i kriterijumi bazirani na zajedničkom koordinisanom pristupu EU 27, koji podržava Evropska komisija. Evropski komesari su na sastanku razmotrili informacije da pojedine zemlje članice EU već rade na uklanjanju graničnih kontrola unutar zone Šengena.

  „Očekujemo da ovaj proces bude finalizovan do kraja juna“, poručio je Borelj.

  U Evropskoj komisiji najavljuju da će većina zemlja članica otvoriti svoje granice za putovanja unutar Šengena 15. juna, a da će slobodan protok ljudi i robe unutar Šengena biti u potpunosti funkcionalan do kraja meseca.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  granice
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga