05:15 02 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 026
  Pratite nas

  Evropska unija najavila je da namerava da ostavi na snazi sankcije protiv velikog broja ruskih državljana i pravnih lica za koje EU smatra da su uključena u podrivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, navodi se u zvaničnim dokumentima EU.

  Konkretno, u dokumentima su objavljena imena niza lica koja su pod sankcijama, kao i link na spiskove odobrene 2014. godine.

  „Savet (Evropske unije) namerava da zadrži restriktivne mere prema gore navedenim fizičkim i pravnim licima i predstavi nove osnove“, piše u dokumentu.

  Istovremeno, u dokumentu se napominje da lica navedena na sankcionim spiskovima mogu da zatraže informacije od sekretarijata Saveta EU o razlozima ove odluke.

  Sredinom marta Evropska unija je za šest meseci, do 15. septembra 2020, produžila individualne sankcije protiv 175 fizičkih lica i 44 organizacije kao „restriktivne mere u vezi sa dejstvima koja podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine“.

  Osim toga, 5. marta EU je produžila sankcije na godinu dana za 10 bivših visokih ukrajinskih zvaničnika, uključujući bivšeg predsednika Viktora Janukoviča.

  Individualne sankcije protiv građana Rusije i Ukrajine, koje EU optužuje da narušavaju teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, uvedene su u martu 2014. i od tada se redovno produžavaju na šest meseci.

  Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i prisajedinjenja Krima Rusiji. Optužujući Moskvu za mešanje u poslove Kijeva, Zapad joj je uveo sankcije. Rusija je preduzela recipročne mere i povela politiku zamene uvoza, a više puta je optužbe protiv nazivala neosnovanim.

  Tagovi:
  Rusija, antiruske sankcije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga