14:57 22 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  50123
  Pratite nas

  Poslanik iz stranke Evropska solidarnost Petra Porošenka Taras Bilan apelovao je na predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da detonira nuklearne bombe u Budimpešti, Moskvi i Sankt Peterburgu da bi se „zaštitili od napada Mađarske i Rusije“, piše ruski portal „Strana.ua“.

  Ukrajinski političar je na taj način odreagovao na planove vlasti u Ukrajini da izvrše administrativno-teritorijalnu reformu nakon koje bi se u Zakarpatskoj oblasti mogao pojaviti „mađarski“ region sa centrom u Beregovu.

  „Danas Mađarska, sutra će takve ustupke zahtevati i Rumunija. A što se tiče Rusije – ona otvoreno govori o oružanom napadu s ciljem okupiranja Odeske, Hersonske i Nikolajevske oblasti“, napisao je poslanik na svojoj stranici na Fejsbuku. Važno je istaći da Kijev optužuje Rusiju za umešanost u sukobu na jugoistoku Ukrajine, dok Rusija odbacuje te optužbe.

  Ukrajinski poslanik predložio je akcioni plan koji, po njegovom mišljenju, treba realizovati kako bi se sprečio „upad“ u zemlju. Bilan smatra da Zelenski treba naložiti operatoru svih aktivnih nuklearnih elektrana u zemlji „Energoatomu“ da što pre „napravi 100-150 nuklearnih bombi i takozvanih 'prljavih' bombi u cilju obuzdavanja spoljnog agresora“.

  „Treba instalirati bojeve glave sa nuklearnim punjenjem na rakete tipa RK-360MC 'Neptun' sa unošenjem koordinata na teritorijama Mađarske i Rusije. Treba napraviti 50-100 grupa za izviđanje i sabotažu koje će činiti dobrovoljci i volonteri 'prvog talasa mobilizacije'. Predati im napravljene 'prljave bombe' sa naredbom da ih postave pored vojnih objekata u Budimpešti, Sankt Peterburgu i Moskvi“, napisao je političar.

  Odnosi između Kijeva i Moskve naglo su se pogoršali 2014. godine nakon ujedinjenja Rusije i Krima i početka oružanog sukoba u Donbasu. Ukrajina redovno optužuje Rusiju da je umešana u sukob na jugoistoku svoje teritorije. Moskva negira sve optužbe Kijeva.

  Tagovi:
  Budimpešta, Rusija, Ukrajina, nuklearna bomba
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga