16:05 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (179)
  0 261
  Pratite nas

  Kijev treba da predstavi svoj zvaničan stav o Minskim sporazumima do 19. juna, navodi se u protokolu sastanka Kontakt-grupe za rešavanje situacije u Donbasu, objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

  „Ukrajina treba do 19. juna 2020. da dodatno razradi zvaničan stav Ukrajine u vezi sa statusom paketa mera i predstavi zvanične predloge... o okvirima i mogućnostima da Ukrajina realizuje paket mera kao pravne osnove za mirno rešavanje sukoba“, piše u dokumentu.

  Ministarka spoljnih poslova DNR Natalija Nikonorova je u komentaru na protokol nazvala „posvećenost“ ukrajinske strane Minskim sporazumima „lepom iluzijom“. Takođe je navela da postoji nesklad između izjava Kijeva i „njihovog stvarnog ponašanja u okviru Minske platforme“.

  Zamenik šefa kijevske delegacije Aleksandar Mereško nazvao je paket mera preporukom, a ne smernicama za rad za ukrajinsku stranu.

  Pri tome je ukrajinsko rukovodstvo, uključujući izjave predsednika zemlje Vladimira Zelenskog na samitu „normandijske četvorke“ održanom u Parizu 9. decembra 2019, uvek potvrđivalo da paket mera za rešavanje sukoba u Donbasu nema alternativu i da je obavezujući i za Ukrajinu i za samoproglašenu Donjecku i Lugansku republiku.

  Predstavnik Rusije u kontakt-grupi Boris Grizlov je 15. juna, komentarišući Mereškovu izjavu, rekao da predstavnici Ukrajine ovakvim izjavama još jednom pokušavaju da unište pregovarački proces i „zamrznu“ sukob.

  Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

  Lideri „normandijske četvorke“ (Rusija, Ukrajina, Francuska, Nemačka) su 2015. godine izglasali paket mera za realizaciju Minskih sporazuma.

  Tema:
  Situacija u Donbasu (179)
  Tagovi:
  DNR, Minski sporazumi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga