17:38 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  61135
  Pratite nas

  Predsednici Rusije i Francuske Vladimir Putin i Emanuel Makron razgovarali su preko video-konferencije o brojnim globalnim izazovima, razvoju bilateralnih odnosa Rusije i Francuske, zatim o mogućnostima za rešavanje sukoba u Libiji, Siriji i Ukrajini, kao i o primeni nove arhitekture evropske bezbednosti, saopšteno je iz Kremlja.

  Putin i Makron složili su se da Rusija i Francuska, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN, imaju posebnu odgovornost za očuvanje mira i bezbednosti u svetu, te su se u tom kontekstu dvojica lidera saglasili da je veoma značajno da se realizuje inicijativa Rusije o organizovanju samita šefova država stalnih članica SB UN, navodi se.

  Putin i Makron su razmotrili i različite aspekte stanja strateške stabilnosti u svetu i naglasili da je važno da se očuva međunarodni mehanizam za kontrolu naoružanja i dodatno ojača poverenje i predvidivost u vojnoj sferi.

  Pored toga, ruski i francuski predsednik takođe su razmenili gledišta o mogućnostima za uspostavljanje nove arhitekture evropske bezbednosti.

  U tom kontekstu, dvojica lidera saglasili su se o ključnim pitanjima koja u tom domenu definišu rusko-francuske odnose, dodaje se u saopštenju Kremlja.

  Makron Putinu: Želim da dođem u Rusiju do kraja leta

  Predsednik Francuske Emanuel Makron je tokom razgovora putem video-konferencije sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom izrazio želju da doputuje u zvaničnu posetu Rusiji do kraja leta, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna.

  „Želim da predložim, ukoliko sanitarni uslovi to budu dozvoljavali, da iskoristim tvoj predlog i da doputujem u zvaničnu posetu Rusiji do kraja leta, kako bi smo imali više vremena za zajednički razgovor. Jednostavno, želim da doputujem kod tebe u posetu“, rekao je Makron Putinu.

  Putin je odgovorio da bi mu bilo drago da doputuje u Rusiju. „Dobrodošao si“, dodao je.

  Interesantno je da su Putin i Makron tokom cele video-konferencije razgovarali na „ti“.

  Video-konferencija predsednika Rusije i Francuske Vladimira Putina i Emanuela Makrona
  © Sputnik / Mihail Klimentьev
  Video-konferencija predsednika Rusije i Francuske Vladimira Putina i Emanuela Makrona

  Inače, Makron je tokom razgovora rekao i da je želeo da doputuje u Moskvu kako bi prisustvovao paradi povodom Dana pobede.

  „Želeo sam fizički da prisustvujem paradi. Kao što sam to već napisao, a želim još jednom da istaknem, Francuska odaje veliku poštu svim sovjetskim žrtvama za vreme Drugog svetskog rata. Reč je o 27 miliona žrtava, što vojnih, što civilnih. Takođe, želimo da odamo poštu svim narodima istočne Evrope koji su stradali u tim teškim vremenima“, dodao je Makron.

  Putin je takođe ocenio veliku ulogu Francuske u pobedi u Drugom svetskom ratu, te je rekao Makronu da je u pitanju zajednička pobeda nad nacizmom, kao i da Rusija nikada neće zaboraviti sve što je Francuska za nju uradila.

  Takođe je podsetio i da su se na hiljade sovjetskih građana borile u redovima francuskog otpora na teritoriji same Francuske.

  Naveo je i da je takva saradnja neophodna i danas kako bi se Rusija i Francuska zajednički izborile protiv svih aktuelnih pretnji.

  Tagovi:
  Drugi svetski rat, Dan pobede, poseta, Putin, Francuska, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga