20:53 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 123
  Pratite nas

  Vlada Ukrajine raskinula je memorandum o saradnji sa Rusijom u sferi borbe protiv terorizma, a inicijator je bila Služba bezbednosti Ukrajine.

  Kako se objašnjava, ta odluka će „omogućiti da se formiraju dodatne pravne i političke osnove za zaštitu nacionalnih interesa Ukrajine u uslovima oružane agresije Rusije i povećanja autoriteta Ukrajine“.

  Moskba i Kijev potpisale su memorandum o saradnji u borbi protiv terorizma u julu 2012. godine na Jalti. Memorandum se svake godine automatski produžava, „ukoliko nijedna strana pismenim putem ne obavesti drugu najmanje 90 dana pre isteka dejstva memoranduma o nameri da ga raskine“.

  Ranije je Ukrajina jednostrano raskinula niz sporazuma s Rusijom i Zajednicom nezavisnih država (ZND). Od 1. aprila 2019. godine istekao je Sporazum o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između Rusije i Ukrajine.

  Vrhovna rada Ukrajine je u januaru 2015. godine usvojila izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom-agresorom“. Kijev je više puta optuživao Moskvu za mešanje u poslove Ukrajine.

  Rusija to negira i takve optužbe naziva neprihvatljivim. Iz Moskve su više puta izjavljivali da Rusija nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Ukrajina prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  borba protiv terorizma, memorandum, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga