13:05 04 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1018
  Pratite nas

  Ruski mediji RT Dojč i Sputnjik igraju centralnu ulogu u vršenju proruskog uticaja u Nemačkoj, navodi se u izveštaju Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke o radu kontraobaveštajne službe (BfV, Federalna agencija za zaštitu ustava) u 2019. godini.

  „Rusija namerava da izvrši uticaj na političko i javno mnenje u Nemačkoj u korist ruske politike... Poseban značaj imaju mediji koji se nalaze u Nemačkoj, a koje kontroliše ruska država. Centralnu ulogu igraju RT Dojč i Novinska agencija Sputnjik“, ističe se u izveštaju.

  U dokumentu se naglašava da se sa ruske strane „propagandom i merama za vršenje uticaja, između ostalog i dezinformacijama različitih adresata“ u Nemačkoj ne bave obavezno specijalne službe. Radi se, između ostalog, o „pojedincima koji imaju na umu proruske stavove navodno nevladinih organizacija, kao i državnim strukturama Rusije“. Ovi agenti uticajarade na društvenim mrežama i forumima, imaju sopstvene sajtove ili se predstavljaju kao navodno nevladini stručni centri“, navodi se u izveštaju.

  U dokumentu se navodi da se „u poređenju sa prošlim godinama“ ova aktivnost u Nemačkoj smanjila 2019. godine, da se uticaj vrši u „manje agresivnom vidu nego što je to bilo ranije“.

  „Koje grupe i kako se pominju u izveštaju – to je profesionalna odluka agencije za zaštitu ustava. Ne treba je svesti na neku političku direktivu“, rekao je nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, komentarišući uključivanje RT Dojč i Sputnjika u izveštaj.

  Oba ova medija treći put se pominju u godišnjim izveštajima o zaštiti ustava. Nemački ministar Zehofer izjavio je da se Ministarstvo oslanja na sopstvene informacije i izvodi samostalne zaključke, i naglasio da bezrezervno podržava izveštaj agencije.

  Sputnjik i RT više puta su na Zapadu optuživani za navodne „lažne vesti“, međutim, nikada nisu pruženi nikakvi dokazi. Ruski zvaničnici takve izjave nazivali su neosnovanim.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Nemačka, RT
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga