06:58 25 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2392
  Pratite nas

  Feruh Muštuer, poreklom iz Bosne i Hercegovine, imenovan je za glavnog imama Aja Sofije, navodi sajte „Islam.ru“.

  Feruh Muštuer se rodio u turskom gradu Kutahja 1971. godine, gde je završio osnovnu i srednju obrazovanju. On je ranije bio imam džamije Jeni Džami u Istanbulu.

  Kako pišu mediji, često posećuje svoju istorijsku otadžbinu - Bosnu i Hercegovinu.

  Muštuer je od 2006. do 2010. godine bio imam u Austriji. Od 2013. godine je učestvovao na međunarodnom konkursu čitača Kurana u Kuvajtu.  

  Upravo je imam Feruh čitao molitvu "Fath" direkto u Aja Sofiji još pre pretvaranja Aja Sofije u džamiju.

  Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je 10. jula ukaz o pretvaranju Aja Sofije u džamiju. Ovim ukazom ukinuta je odluka turskih vlasti iz 1934. godine, da se ova svetinja pretvori u muzej. Prva molitva biće održana u petak, 24. jula. Aja Sofija je spomenik svetske kulturne baštine i mnoge zemlje sveta su apelovale na Tursku da ne učini ono što je naumila, jer će time dovesti do raskola između hrišćanskog sveta i Turske.

  Aja Sofija (Sveta Sofija) je izgrađena u šestom veku za vreme cara Justinijana. Predstavljala je simbol pravoslavlja, ali i moći Vizantije sve do pada Carigrada 29. maja 1453. godine, kada je turski sultan Mehmed Drugi Osvajač ušavši u grad obavio molitvu u ovoj bogomolji. Time je simbolično postala džamija, a Carigrad prestonica Osmanske imperije.

  Tagovi:
  Turska, Aja Sofija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga