22:26 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 752
  Pratite nas

  „Vrtlog, a ne samit“ — takvom igrom reči, na italijanskom „vortice“ i „vertice“, dnevni list „Manifesto“ piše o sastanku šefova vlada 27 evropskih zemlja u Briselu.

  Oni bi trebalo da donesu odluku o pomoći za oporavak država pogođenih pandemijom virusa korona i ekonomskom krizom.

  List ocenjuje da je sastanak u Briselu u duhu „svi protiv svih“.

  Komentarišući holandsku poziciju čvrstog stava da ne treba davati bespovratnu pozajmicu već povoljne kredite, list podseća na vreme kada je tadašnji italijanski premijer (2008. godine) Romano Prodi rekao:

  „Ako izostane pomoć EU zemljama članicama, i ove propadnu, kome će Holandija prodavati sve svoje tulipane?“

  U izveštajima italijanskih medija o samitu dominiraju reči koje su više primerene konfliktima, nego dogovoru prijatelja i kolega.

  Tako italijanska agencija Ansa piše o „borbi“, a dnevni list „Hafington Post“ o „hladnom ratu“, kao i suprotnim stavovima italijanskog premijera Đuzepea Kontea i holandskog Marka Rutea.

  Konte tvrdi da su „Ruteovi predlozi inkompatibilni sa dogovorima“, a Holanđanin „mrtav hladan“ odgovara da treba „biti kreativan“.

  List „Mesađero“ izveštava o „frontalnom napadu na Italiju“, a „Korijere dela Sera“ o samitu u Briselu piše kao o „igri odlučnih ne“, prenosi portal B92.

  Dnevni list „Republika“ izveštava o „usijanom sastanku“ i razočaranju premijera Kontea stavom nemačke kancelarke Angele Merkel koja je pristala na izmenu plana o oporavku, što Italiji, kao zemlji najteže pogođenom pandemijom i čija ekonomija trpi najveću štetu, nikako ne odgovara.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Brisel, samit, mediji, Italija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga