15:28 05 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  31857
  Pratite nas

  Plamen je progutao danas neprocenjive relikvije iz katedrale Sent Pjer e Sent Pol u Nantu, smatra profesor sa strasburškog univerziteta Toma Siret.

  „Gubitkom drevnih orgulja koje je napravio Žak Žirard 1620. godine i vitraža na istočnoj fasadi koji su završeni 1499. godine, bespovratno su izgubljene relikvije viševekovne istorije Nanta. Plamen je uništio blago koje je preživelo francusku revoluciju, bombardovanje Drugog svetskog rata“, rekao je ruskim medijima naučnik.

  On je naglasio da je, najverovatnije, požar u hramu podmetnut. Po njegovom mišljenju, to dokazuju tri žarišta koja su otkrivena unutar katedrale. On je skrenuo pažnju na to da je, prema podacima policije, tokom prošle godine bilo zabeleženo 1.052 antihrišćanska napada, uključujući vandalsko ponašanje prema crkvama.

  Požarna signalizacija se oglasila jutros u 07.30 po lokalnom vremenu. Tužilaštvo Nanta je pokrenulo istragu po predmetu podmetanja požara.

  Katedrala Sent Pjer e Sent Pol (Svetog Petra i Pavla) u Nantu počela je da se gradi daleke 1434. godine. Gradnja je trajala 457 godina - do 1891. godine. To je jedna od najvećih gotskih crkava u Francuskoj. Ovo nije prvi požar koji je izbio u crkvi tokom njenog postojanja. Još 1972. godine plamen je uništio njen krov. Tek 1985. godine bila je ponovo otvorena za posetioce.

  Tagovi:
  katedrala, Francuska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga