03:26 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  3265
  Pratite nas

  Američki razarač „Porter“ vraća se u vode Crnog mora kako bi učestvovao u zajedničkim vojnim vežbama sa Ukrajinom „Morski povetarac 2020“, saopštila je pres-služba Šeste flote američke ratne mornarice.

  „Raketni razarač ‘USS Porter’ klase ‘Arli Berk’ počeo je prelazak u Crno more 19. jula 2020. godine radi poboljšanja regionalne stabilnosti na moru učestvovanjem u 20. vežbama ‘Morski povetarac 2020’ koje organizuju Sjedinjene Američke Države i Ukrajina“, navodi se u saopštenju.

  ​U saopštenju se navodi da je to peti američki brod koji je ušao u vode Crnog mora od početka 2020. godine. Poslednji brodovi koji su posetili Crno more bili su američki „Ouk Hil“ i „USS Porter“. Brodovi su tokom boravka u Crnom moru učestvovali u vežbama saradnje sa mornaricama Bugarske i Rumunije, obalskom stražom Gruzije i ratnom mornaricom Turske.

  ​„Povratak ‘Portera’ u Crno more potvrđuje posvećenost Šeste flote SAD i američke mornarice našim saveznicima i partnerima u NATO-u... Naše učešće u multinacionalnim vežbama kao što je ‘Morski povetarac’ predstavlja realan prikaz odlučnosti SAD da obezbedi kolektivnu odbranu Evrope“, ističe se u saopštenju viceadmirala Džina Bleka, komandanta američke Šeste flote.

  Planirano je da na vežbama „Morski povetarac 2020“ učestvuje 2.000 pripadnika vojski devet zemalja, 27 brodova i 19 aviona. Među zemljama koje će učestvovati u vežbama su Bugarska, Francuska, Gruzija, Norveška, Rumunija, Španija, Turska, Ukrajina i Sjedinjene Američke Države.

  Tagovi:
  vojne vežbe, Morski povetarac, Crno more, američki razarač "Porter"
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga