20:19 24 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (121)
  1720
  Pratite nas

  Ukrajinska komanda počela je da povlači strane plaćenike sa položaja na liniji fronta u Donbasu, izjavio je portparol Nacionalne milicije Luganske Narodne Republike (LNR) Jakov Osadčij.

  Prema njegovim rečima, strani borci učestvovali su u sukobu na strani Kijeva.

  „Kako bi se sprečili dalji skandali vezani za učešće stranih državljana u jedinicama Oružanih snaga Ukrajine koje učestvuju u sukobu u Donbasu, komandant operacije Združenih snaga (Vladimir) Kravčenko dao je naređenje za momentalno povlačenje svih stranih državljana sa prvih linija uz njihovo kasnije slanje u centralne regione zemlje“, objasnio je Osadčij.

  Portparol je dodao da je ukrajinsko vojno rukovodstvo dalo službama za medije operativno-taktičke grupe „Sever“ i „Istok“ zadatak da, zajedno sa televizijskim ekipama, pronađu i uklone video-snimke sa linije fronta koji su prikazivali strance u sastavu snaga ukrajinske vojske.

  Rat u Donbasu

  Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

  Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

  Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Situacija u Donbasu (121)
  Tagovi:
  Ukrajina, strani plaćenici, LNR, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga