05:49 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 220
  Pratite nas

  Rusija tajno razvija sisteme za kontrolisanje nadvodne i podvodne situacije, uvođenjem najnovijih hidroakustičkih sistema u dubine Crnog mora, prenosi ukrajinski portal „Difens ekspres“.

  Portal se poziva na istraživanje u kome je učestvovao i bivši komandant Oružanih snaga Ukrajine Sergej Gajduk i navodi da „Rusija priprema podvodnu platformu, koja će biti elemenat totalne kontrole situacije u Crnom moru“. Pritom, specijalna oprema će biti razmeštena kako pod vodom, tako i u svemiru.

  Prema tvrdnjama ukrajinskih eksperata, pojedina oprema, predviđena za praćenje oružja potencijalnog protivnika, razmešta se u objektima gasovoda „Turski tok“, a moguće da će biti raspoređena i na objektima „Plavog toka“.

  Autori članka navode da je početkom 2019. godine u severozapadnom delu Crnog mora, 200 kilometara od obale, ruska vojska postavila pasivni hidroakustički sistem MKG-60M, koji omogućava kontrolisanje situacije iznad i ispod vode na udaljenosti od oko 200 kilometara.

  Prema istraživanju, „u regionu se nastavlja raspoređivanje stacioniranih hidroakustičkih sistema koji će verovatno biti integrisani u ruski Jedinstveni državni sistem praćenja podvodne i nadvodne situacije“.

  Autori članka tvrde da se trenutno završava izgradnja infrastrukture centra za upravljanje tim sistemom i da će njime biti naoružana Novorosijska baza ruske mornarice. Kasnije će, navodno, jedan takav sistem biti raspoređen i na rtu Sarič.

  Ukrajinski portal navodi da će Rusija rasporediti elektromagnetne stanice „Anakonda SP“ na rtovima Tarkankut i Herson, koje će detektovati neprijateljske objekte na rastojanju do 30 kilometara.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  sistemi, Rusija, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga