06:33 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  299
  Pratite nas

  Ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas izjavio je da je Evropi potrebna Rusija i da je neophodno komunicirati s njom, ali uz poštovanje jasnih principa.

  „Odnosi sa Rusijom ne znače samo sankcije i njihovo produžavanje. Evropi je Rusija potrebna kako bi se, na primer, rešili različiti sukobi poput onih koji se trenutno odvijaju u Siriji i Libiji. Moramo da razgovaramo sa Rusijom, ali da istovremeno sledimo jasne principe“, rekao je Mas na konferenciji za novinare u Talinu nakon sastanka sa ministrima inostranih poslova baltičkih zemalja.

  Ministar je istakao važnost jedinstva Evropske unije i potrebu usaglašavanja u spoljnoj politici.

  „Vidimo u Evropskoj uniji kako Kina i drugi pokušavaju da podele evropske zemlje i da sarađuju sa svakom ponaosob, ali bismo želeli da stvorimo zajednički front", istakao je Mas.

  On je dodao da će Nemačka, koja sada predsedava u EU, održati konferenciju ministara spoljnih poslova EU na tu temu krajem avgusta.

  „Diskutovaćemo o tome kako da ojačamo spoljnu politiku EU, kako bismo postali ravnopravan partner za Kinu i SAD, a ne lopta na igralištu. Zajednička spoljna politika EU je važna za nas“, rekao je Mas.

  Tokom sastanka u Talinu, ministri inostranih poslova Nemačke, Estonije, Letonije i Litvanije razgovarali su o nemačkom predsedavanju Savetom EU, Evropskoj uniji, regionalnoj i globalnoj spoljnoj politici i politici bezbednosti, uključujući Istočno partnerstvo, odnose sa Rusijom i Kinom, dijalog sa Turskom , kao i o situaciji u Siriji i Libiji.

  Tagovi:
  Rusija, Evropa, Hajko Mas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga