17:17 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 280
  Pratite nas

  Ukrajina insistira na detaljnom dešifrovanju svake tačke Minskih sporazuma, kako bi shvatila koja se od njih može ispuniti, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski za vreme posete Stanici Luganskoj sa švajcarskom predsednicom Simonetom Somarugom.

  „Želimo da dešifrujemo svaku tačku ‘Minska’, tada ćemo znati ili ćemo videti da li smo u stanju da ispunimo to ili ne, na koji način ćemo to učiniti i ko je odgovoran. Želimo detalje. U sitnicama će i biti odgovori na sva pitanja“, rekao je šef Ukrajine.

  Ukrajinski lider je takođe rekao da se u kabinetu predsednika i tokom pregovora Kontakt grupe u Minsku diskutuje i o detaljima o poštovanju primirja, kao i o drugim tačkama.

  Pomoć Rusije

  Komentarišući izjavu Zelenskog, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila je da je Ministarstvo spremno da pomogne predsedniku Ukrajine da dešifruje tekst Minskih sporazuma.

  „Smatram da kada čovek prizna da ne razume šta piše u ugovoru, možemo, kao prvo, samo da saosećamo, i kao drugo, da mu zahvalimo na iskrenosti. Sada postaje jasno zašto poslednjih godina sve to stoji u mestu. On jednostavno nije shvatao šta je tamo napisano. Složićete se – ovo je već rezultat i to ne mali“, rekla je Zaharova ironično.

  Ona je dodala da je Ministarstvo, u principu, spremno i da će moći da pomogne predsedniku Ukrajine u ovom složenom pitanju i dešifruje ono što piše u Minskim sporazumima, koje je potpisao drugi predsednik Ukrajine.

  Zaharova je objasnila da Minski sporazumi nisu samo sporazum, nisu samo istorijski dokument koji je „rezultat višečasovnog maratona“, koji je prošao kroz Savet bezbednosti UN i koji je priznat na međunarodnom nivou, već je pitanje života ljudi.

  „Pitanje je što ljudi već dugi niz godina čekaju da Kijev konačno počne sa sprovođenjem onoga što je potpisao. A onda odjednom, ispada, da je potrebno dešifrovanje“, dodala je portparolka. Ona je takođe podsetila da je ovaj dokument preveden na jezike svih potpisnica.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  pomoć, Rusija, Minski sporazum, dešifrovanje, Vladimir Zelenski
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga