17:32 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1482
  Pratite nas

  Ruski predsednik Vladimir Putin dosledno drži do svoje reči, napisao je u svojim memoarima bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi.

  „Lako je razgovarati sa njim. On pažljivo sluša, izuzetno je pristojan, dostupan, simpatičan, voli da se osmehne. Izuzetno je veran svojim prijateljima, kao i svojim ubeđenjima i može da promeni stav, ukoliko se u nešto uverio“, napisao je Sarkozi u knjizi uspomena „Burno vreme“.

  Prema njegovim rečima, „pridobiti Putinovo poverenje je veoma važno i veoma teško, ali čim se to postigne, on postaje drugačiji sagovornik“.

  Putin - čovek od reči

  „Uvek održi svoju reč“, istakao je bivši predsednik Francuske, koji je više puta bio u prilici da vodi pregovore sa ruskim liderom i dodao da „Putin najviše ne voli dvostruke standarde, posebno u komunikaciji sa medijima“.

  Autor knjige je objasnio da se u komunikaciji sa Putinom „ne sme ljubazno razgovarati oči u oči, a zatim kritikovati iza leđa“, kao i da neće uspeti ni pokušaj da se ruski predsednik primora na nešto. Istovremeno, kako kaže, Putin je spreman da prizna nesuglasice i ne uzima to za zlo.

  Arhivska fotografija: Predsednik Francuske Nikola Sarkozi i premijer Rusije Vladimir Putin u Jelisejskoj palati u Parizu 2010.
  © AFP 2021 / ERIC FEFERBERG
  Arhivska fotografija: Predsednik Francuske Nikola Sarkozi i premijer Rusije Vladimir Putin u Jelisejskoj palati u Parizu 2010.

  „On odlično razume da postoje crvene linije koje ne možete prekoračiti, ako se, sa svoje strane, slažete sa time da i on ima granice koje neće preći“, rekao je autor.

  Bivši francuski lider smatra da Putin ne veruje praznim obećanjima i da su za njega važna samo dela, „koja on ne zaboravlja, bilo da su dobra ili loša, naročito ako veruje da izdat“.

  Prvi susret sa Putinom

  On se osvrnuo i na dan kada se prvi put uživo sreo sa Putinom u nemačkom Hajligendamu, gde se odvijao samit G8, rekavši da „nisu podelili“ poslednju čokoladu.

  Organizatori samita služili su goste čokoladom. Sarkozi je primetio da se slatkiš dopao i njemu i ruskom kolegi. U jednom trenutku na tanjiru je ostao samo jedan komadić čokolade, ka kojem su istovremeno pošle dve ruke - Sarkozijeva i Putinova.

  „Bila je smešna situacija, svi su posmatrali manevar. Ni Putin, ni ja nismo rekli ni reči. Netremice smo gledali jedan drugog, pitajući se ko će se predati. A zatim smo odjednom prasnuli u smeh i rešili da ovde ne može biti gubitnika. Na kraju smo ostavili poslednji komadić i gurnuli tanjir u stranu“, napisano je u memoarima.

  Sarkozi se priseća da se ruski predsednik „mnogo smejao“ zbog toga.

  Tagovi:
  reč, memoari, Vladimir Putin, Nikola Sarkozi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga