21:34 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  31516
  Pratite nas

  U aktuelnoj situaciji u regionu Baltičkog mora Poljska igra ključnu ulogu i dužna je da doprinese jačanju NATO snaga u regionu kako bi se stvorio dovoljan borbeni potencijal za pružanje otpora Rusiji, kako se Moskva nikada ne bi ni usudila na primenu sile, smatra poljski analitičar Miloš Gac.

  Prema njegovim rečima, Rusija pod vođstvom Vladimira Putina pokušava da povrati svoj uticaj nad zemljama bivšeg Istočnog bloka, a Baltičke zemlje samostalno nisu u stanju da pruže adekvatan otpor, prenosi Poljski radio.

  „U slučaju da se pokrenu borbe, Baltičke zemlje bi pretrpele potpuni krah. Upravo stoga je Poljska i dužna da se brine o borbenom potencijalu Alijanse kako bi se Rusija obuzdala u tom regionu“, ocenio je.

  Gac obrazlaže i da postoje nekoliko problematičnih scenarija u slučaju eventualne agresije Rusije.

  Prvi je napad iz Belorusije preko Bresta, budući da taj put vodi direktno do Varšave, a ne treba zaboraviti da Rusija sprovodi brojne vojne vežbe upravo u toj zemlji. Drugi je Švedska, a pre svega ostrvo Gotland, jer u slučaju da ga Rusija zauzme, time bi stvorila „zatvorenu zonu“, te bi u potpunosti paralisala NATO snage u tom regionu.

  „Porast tenzija na Baltičkom moru ne posustaje. Ruski avioni konstantno lete duž granica zemalja Baltičkog regiona, a svedoci smo konstantnog jačanja ruske Baltičke flote. Rusija sve to objašnjava time da su u pitanju sušte vojne vežbe, ali nije teško zaključiti da bi isto tako to moglo biti i uvežbavanje napada“, dodaje.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  obuzdavanje, NATO, Baltik, Rusija, Poljska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga