08:59 25 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1288
  Pratite nas

  Portparol EU Peter Stano izjavio je da će sveobuhvatni i prvnoobavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine „biti gotov“ i „potpisan“ onoga trenutka kada se obe strane dogovore o svim otvorenim pitanjima i dogovore da je moguće nastaviti normalizaciju u okviru potpisanog sporazuma.

  Kada je reč o bilo kakvom nacrtu mogućeg sporazuma i ko je zadužen za sastavljanje tog dokumenta u EU – visoki predstavnik, specijalni predstavnik ili zemlje-članice, Peter Stano je rekao da se na papir stavlja „sve što se dogovori tokom sastanaka“.

  „Usred smo procesa koji traje i u ovom trenutku, na ekspertskom nivou. Razgovora se o određenim temama, a na EU nije da komentariše ko je šta rekao, ko iznosi koje papire ili sastavlja nacrte. EU olakšava proces tako što stvara prostor za obe strane da se dogovore o svim otvorenim pitanjima, a šta god se dogovori, stavi se na papir“, rekao je Stano.

  Peter Stano dodaje da EU kao posrednik u dijalogu neće ulaziti u svaki pojedinačni korak koji se događa tokom procesa razgovora, niti prejudicirati njegov ishod.

  „U pitanju je proces koji se vodi na najvišem nivou i biće nastavljen u septembru. U međuvremenu, imamo sastanke eksperata i ne želimo da komentarišemo sve što se tokom procesa pojavi u medijima ili kažu političari“, navodi Stano.

  Dodaje da su na dnevnom redu današnjeg sastanka eksperata dve teme – nestali i ekonomska pitanja.

  Portparol EU podseća da je dijalog nastavljen nakon 20 meseci pauze i da je osnovna želja EU da dovede obe strane do dogovora o zajednički prihvatljivim rešenjima za sva pitanja, kako bi normalizovali odnose i to finalizovali kroz sveobuhvatni sporazum.

  Pročitajte još: 

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga