15:09 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 167
  Pratite nas

  Prodaja zaštitinih maski u apotekama u Italiji poslednjih stotinak dana je prepolovljena, a sredstva za dezinfekciju Italijani kupuju desetostruko manje nego na početku epidemije korona virusa u toj zemlji.

  Gužve na plažama, prepuni barovi za aperitiv, a Italijani se postepeno opraštaju od maski koje ponekad drže u džepu ili na bradi, navodi italijanski list Il Sole 24 Ore.

  "To je ozbiljan podatak jer je to jedan od retkih načina odbrane od virusa koji nam je na raspolaganju", izjavio je predsednik farmaceutskog udruženja Federfarma, Marko Kosolo.

  Pre dva meseca ljudi su trčali u apoteke i supermarkete da kupe maske, naročito hirurške, koje ponekad nisu bile dostupne, a danas kada nema problema sa zalihama i sa stabilnom cenom od 50 centi za hirurške maske čini se da su se Italijani umorili od ovog ključnog sredstva za zaustavljanje virusa, piše italijanski dnevnik.

  Prema podacima kompanije „Ikvia“, kriva kupovine maski u Italiji dostigla je vrhunac u nedelji između 6. i 13. aprila, otprilike mesec dana od početka blokade, kada su Italijani tokom jedne sedmice potrošlili 5,5 miliona evra na maske. Od tada se beleži kontinuirani pad sa najnižom tačkom 20. juna, a zatim blagi porast sa poslednjom praćenom sedmicom do 20. jula tokom koje je zabeležena kupovina zaštitnih maski za ukupno 2,2 miliona evra.

  Vrhunac kupovine sredstava za dezinfekciju u Italiji bio je 9. marta na početku restriktivnih mera, dok je 20. jula prodaja pala na najniži nivo od uvođenja blokade zbog virusa kovid 19, preneo je Tanjug.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga