20:57 20 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  84134
  Pratite nas

  Varšavi se ne dopadaju projekti poput gasovoda „Severni tok 2“, jer poljska strana smatra da će evropski novac za taj gasovod finansirati rusko oružje, rekao je poljski premijer Mateuš Moravecki, prenosi portal „Biznis alert“.

  „Ne smatram da u Poljskoj vlada snažna antiruska retorika. Međutim, postoje neka pitanja koja nam se ne dopadaju – na primer, 'Severni tok 2'“, rekao je premijer.

  Šef poljske vlade kritikovao je stav Nemačke povodom izgradnje ruskog gasovoda. Moravecki je istakao da u vladajućoj stranci u poljskom parlamentu postoje različita mišljenja kada je reč o odnosima sa Nemačkom, međutim, Varšava ne prihvata „Severni tok 2“.

  Prema mišljenju poljske strane, „evropski novac za taj gasovod finansiranje rusko oružje“, naglasio je premijer. Takođe, smatra Moravecki, projekat će omogućiti Moskvi da odseče Ukrajinu od isporuka gasa u Evropu, a zatim „da čini s tom zemljom sve što poželi“.

  „Zbog toga 'Severni tok' i 'Severni tok 2' predstavljaju toliku opasnost za naš region. Upravo zbog toga i kritikujemo Nemačku“, zaključio je Moravecki.

  Poljska neće uticati na izgradnju gasovoda

  Ruski ekspert iz Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Stanislav Mitrahovič prokomentarisao je vest da je Poljska kaznila „Gasprom“ sa 57 miliona dolara zbog „Severnog toka 2“, istakavši da je uveren da ta kazna neće uticati na izgradnju gasovoda, piše „Večernja Moskva“.

  Stručnjak je podsetio da je Varšava uložila velike napore s ciljem da omete izgradnju „Severnog toka 2“. Prema rečima Mitrahoviča, poljska strana traži povod u novom zakonu EU kako bi sprečila Rusiju da realizuje projekat.

  „Upravo Poljska je pronašla tačku (u zakonu) da se ne može formirati kompanija-konzorcijum koja bi gradila 'Severni tok 2' bez saglasnosti Varšave, jer će te kompanije, koje će graditi gasovod, raditi i u Poljskoj“, pojasnio je ekspert.

  Mitrahovič je zaključio da na izgradnju gasovoda „Severni tok 2“ mogu uticati dešavanja vezana sa SAD.

  Tagovi:
  kazna, SAD, oružje, Rusija, Severni tok 2
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga