00:18 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  21123
  Pratite nas

  Danski apelacioni organ za energetiku nije primio žalbu na odluku Danske energetske agencije, kojom je odobreno da kompanija „Nord strim – 2AG“ koristi usidrena plovila tokom izgrade gasovoda „Severni tok 2“. Rok za žalbu na ovu odluku je bio do 3. avgusta.

  U saopštenju odbora navodi se da operater može da nastavi sa izgradnjom gasovoda od 4. avgusta.

  Danska energetska agencija dala je početkom jula dozvolu kompaniji „Nord Strim 2“ da završi izgradnju „Severnog toka 2“ u svojim vodama.

  Sada kompanija može da u realizaciji projekta koristi ne samo brodove sa dinamičkim sistemom pozicioniranja, već i sa sidrenjem, jer trasa na kojoj treba da se završi gasovod prolazi izvan rizične zone kontakta sa hemijskim oružjem zakopanim na dnu Baltičkog mora.

  Kako je tada rečeno, polaganje cevi moći će da se nastavi najranije od 3. avgusta, kada se završava rok za žalbu na ovu odluku.

  Projekat „Severni tok 2“

  Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije. 

  Podsetimo, američki Stejt department uključio je „Severni tok 2“ i „Turski tok“ u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. Prema rečima američkog državnog sekretara Majka Pompea, projektima će biti uvedene ograničavajuće mere koje su predviđene zakonom „O borbi protiv američkih protivnika putem sankcija“ (CAATSA).

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Nord strim, Danska, Severni tok 2
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga