16:48 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  41373
  Pratite nas

  Beloruski lider Aleksandar Lukašenko u predizbornom obraćanju naciji i parlamentu poručio je da planeta klizi u propast i da bi mogla da „eksplodira“ u svakom trenutku.

  „Naša planeta postepeno, ali sigurno klizi u propast. Čini se da je dovoljno zapaliti običnu šibicu i planeta će eksplodirati“, rekao je Lukašenko.

  On je istakao da je „najgore što su međunarodno-pravni i multilateralni politički instrumenti regulisanja, kojima su se tako ponosili tokom Hladnog rata, u stvari postali anahronizmi koje niko ne uzima u obzir“.

  „Nažalost, ispostavilo se da svetske vladajuće elite nisu u stanju da razviju nove instrumente“, rekao je Lukašenko.

  Beloruski lider je naglasio da svet postaje sve nestabilniji i nepredvidljiviji.

  „Osnovna neslaganja između država i saveza nakupljena tokom poslednjih decenija prelaze u kritičnu fazu sukoba. U poslednje vreme nijedan od najvažnijih međunarodnih problema nije bio rešen“, istakao je Lukašenko tokom obraćanja narodu i parlamentu.

  Prema njegovim rečima, integracione strukture u svetu prolaze kroz sistemsku krizu, a neke su u suštini nestale i postoje samo na papiru.

  „Ceo svet je utonuo u haos trgovinskih ratova, nacionalnog protekcionizma, političkih i informacionih sukoba. Integracione strukture u svetu prolaze kroz sistemsku krizu, a neke su u suštini nestale i postoje samo na papiru. Najmoćniji pokazatelj tog procesa u EU je Bregzit, kao i sve veće nesuglasice između stare i nove Evrope unutar saveza. Raste napetost u vojnoj sferi, što dovodi do novog kruga trke u naoružanju“, zaključuje Lukašenko.

  U Belorusiji danas (4. avgusta) počinje prevremeno glasanje na izborima za predsednika Belorusije i trajaće do 8. avgusta. Predsednički izbori u Belorusiji održaće se 9. avgusta. Za najvišu državnu funkciju kandidovalo se pet kandidata. Lukašenko se kandiduje za šesti mandat. Trenutno je u ovoj zemlji predizborna kampanja koja će trajati do 8. avgusta.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga