20:58 28 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2145
  Pratite nas

  Poljska i SAD objavile su da komanda Petog korpusa američke vojske, poznatog i kao korpus koji je zadužen za krize, počinje da radi u Poljskoj. Istovremeno, Poljska poručuje da će novi sporazum, koji predviđa raspoređivanje dodatnih hiljadu američkih vojnika u toj zemlji odrediti aktivnosti američkih oružanih snaga u Poljskoj u narednih nekoliko decenija.

  „Poljska i Sjedinjene Američke Države definitivno su usaglasile sporazum o pojačanoj odbrambenoj saradnji. Danas je za nas zaista poseban dan, jer objavljujemo aktiviranje komande Petog korpusa vojske SAD u Poljskoj“, izjavila je ambasadorka SAD u Poljskoj Džordžet Mosbaher na svečanoj ceremoniji u Krakovu.

  Sa svoje strane, ministar odbrane Poljske Mariuš Blaščak izjavio je da Poljska danas potvrđuje odluku o raspoređivanju najavljene komande Petog korpusa u toj zemlji.

  „Ta odluka predstavlja krunu naših delatnosti u vezi sa povećanjem prisustva američkih snaga u Poljskoj“, dodao je Blaščak.

  On je saopštio da su prošle nedelje Amerika i Poljska definitivno usaglasile sporazum o saradnji u vojnoj sferi.

  „Taj sporazum će oblikovati način na koji će oružane snage decenijama delovati na poljskoj teritoriji“, rekao je poljski ministar.

  Podsetimo, u Poljskoj se trenutno nalazi oko pet hiljada američkih vojnika. Sjedinjene Američke Države i Poljska završile su u ponedeljak pregovore na kojima je odlučeno da u Poljsku bude poslato dodatnih hiljadu američkih vojnika. Šef Pentagona Mark Esper je istakao će ta odluka Amerike omogućiti „efikasno obuzdavanje Rusije“.

  Peti korpus američke vojske aktiviran je ponovo posle sedam godina. On je nastao tokom Prvog svetskog rata, a bio je udarna jedinica u više sukoba u kojima su SAD učestvovale. Takođe, imao je važnu ulogu i tokom Hladnog rata, kada je bio stacioniran u Evropi.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  američka vojska, peti korpus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga