00:31 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 128
  Pratite nas

  Ukrajinska vojska minira javne puteve i raspoređuje vojnu tehniku u naseljima u Donbasu, izjavio je predstavnik Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

  „Ukrajinske snage nastavljaju da razmeštaju vojnu tehniku u naseljima i okolini koji su privremeno pod njihovom kontrolom. U protekla 24 časa primetili smo osam jedinica tehnike 35. i 36. brigade pomorske pešadije (ukrajinskih snaga bezbednosti) U Kalinovu, Ozerjanovki, Lebedinskom i Pionerskom. U okruzima Majorsk i Vodjanoje otkriveno je da su jedinice oružanih formacija Ukrajine postavljale protivtenkovske mine na javnim putevima“, rekao je predstavnik DNR.

  Predstavnik Donjecke Narodne Republike dodao je i da, osim što granatiraju naselja, ukrajinske snage narušavaju čitav paket dodatnih mera za osiguravanje primirja u Donbasu.

  On je objasnio da su posmatrači DNR zabeležili inženjerske radove na prednjim položajima ukrajinskih snaga. Prema njegovim rečima, koristeći režim primirja, ukrajinske snage dodatno opremaju svoje položaje na područjima Opitnoje, Novotroickoje, Starognatovka, Troickoje, Šumi.

  U Donbasu su 27. jula stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu. 

  Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

  Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.  

  Tagovi:
  Ukrajina, DNR, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga