04:31 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 232
  Pratite nas

  Glavni ukrajinski pregovarač u Kontakt grupi za Donbas Leonid Kravčuk smatra da je apsolutni prekid vatre u Dombasu, regionu na jugoistoku Ukrajine, moguć ali samo ako se ispoštuju četiri stvari.

  „To se može postići kroz pregovore - to je jedno, kroz diskusiju – to je dva, kompromise – tri i odgovarajuće ustupke, ali samo u slučaju da ih bude i sa jedne i sa druge strane“, rekao je Kravčuk u emisiji TV stanice „Obozrevatelj“.

  Prvi predsednik Ukrajine odnedavno je u trilateralnoj Kontakt grupi za Donbas.

  On je na tom mestu zamenio Leonida Kučmu.

  Šta o tome misli Moskva

  Na Kravčukove reči ubrzo su stigle i reakcije iz Moskve. Poslanik Dume Ruslan Baljbek smatra da se to što je rekao Kravčuk ne može uzeti za ozbiljno i dodaje da je Ukrajina i do sada govorila da želi prekid vatre u Donbasu ali da ništa nije učinila u cilju sprovođenja Minskih sporazuma.

  „I sad od bivšeg predsednika Ukrajine čujemo priče, bez ikakvih konkretnih detalja, a pošteno govoreći, on nema nikakva ovlašćenja. Da priča - u tome je Kravčuk ekspert, ali, recimo to direktno, u rešavanju građanskog konflikta on je beznačajan faktor i uzimati njegove reči za ozbiljno - nema smisla“, rekao je deputat.

  U Donbasu su krajem jula stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu.  

  U međuvremenu, predstavnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike rekao je da ukrajinska vojska minira javne puteve i raspoređuje vojnu tehniku u naseljima u Donbasu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  primirje, Leonid Kravčuk, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga