22:26 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (642)
  31698
  Pratite nas

  Nakon završetka predsedničkih izbora u Belorusiji, počeli su protesti opozicije. U nekoliko gradova je izašlo više stotina ljudi, nezadovoljnih rezultatima izbora. Policija ih je razbila na grupe, nakon čega su se svi razišli. Sputnjik je imao svog dopisnika na licu mesta.

  Nekoliko stotina demonstranata okupilo se večeras u centru Minska, kod spomenika Pobede. Oni su skandirali, palili baklje i nosili nacionalne zastave. Počeli su da gađaju policiju kamenicama, nakon čega je policija odgovorila svetlećim granatama, vodenim topovima i suzavcem. Odjeknulo je nekoliko jakih eksplozija. 

  Na trgu su izašla i kola hitne pomoći. Tačan broj povređenih nije poznat, među njima je i novinar agencije AP.

  Policija je uskoro istisnula demonstrante iz centra i razbila ih u više grupa. U području gde je došlo do sukoba i nereda, oseća se jak miris suzavca. Više osoba je i uhapšeno.

  Opozicioni kandidat za predsednika Svetlana Tihanovska, koja je takođe proglasila svoju pobedu, pozvala je vojsku, policiju, pa i demonstrante da se uzdrže od nasilja.

  Pored Minska, pristalice opozicije su izašle i u Vitepsku, Grodnu i Brestu. I tamo je policija vršila hapšenja. Međutim, najnapetija situacija je bila u beloruskoj prestonici, gde je upotrebljena i specijalna tehnika za rasterivanje demonstracija.

  Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije je javilo da kontroliše situaciju. Svi pripadnici policije su aktivirani, kao i „dodatne snage“ - vojska.

  Kako su saopštili očevici, na području aerodroma Lipki kod Minska čuo se i zvuk helikoptera. Ali do centra nisu dolazili.

  Podsetimo, prema preliminarnim podacima, na predsedničkim izborima u Belorusiji pobedio je dosadašnji predsednik Aleksandar Lukašenko sa oko 80 odsto glasova.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (642)
  Tagovi:
  Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga