17:49 28 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1627
  Pratite nas

  U Belorusiji su drugi dan zaredom održani protesti. I večeras su se demonstranti i policija oštro sukobili u više gradova. Najnapetije je bilo u Minsku i Brestu. Dan je, međutim, obeležio i jedan smrtni slučaj.

  U večernjim satima demonstranti su počeli da se okupljaju u Minsku, Brestu, Vitepsku, Grodnu i drugim gradovima.

  Međutim, policija je odmah reagovala: počela je da ispaljuje suzavce i svetleće granate. U nekom trenutku u Minsku i Brestu su bili upotrebljeni i gumeni meci. Svuda je bio primetan veliki broj specijalnih policijskih vozila.

  Novinari nisu mogli da odrede koliko se naroda večeras okupilo na trgovima beloruskih gradova, ali je, očigledno, bio značajan broj. Na primer, u Brestu su javljali da ih je bilo više hiljada. Čak je MUP morao da pošalje pojačanje da ih razbije.

  Broj povređenih nije saopšten, ali je bio aktivan veliki broj vozila hitne pomoći. Međutim, večeras se desio i prvi smrtni slučaj na protestima - nepoznatom muškarcu je eksplodirao eksploziv u rukama dok je pokušao da ga baci na policiju.

  I novinari, umesto da budu iza objektiva, sami su postali vesti dana. Danas su puštena na slobodu tri ranije uhapšena novinara, dok tri i dalje čame u pritvoru. O fotoreporteru agencije "Rusija sevodnja", čiji je Sputnjik deo, nema ni traga ni glasa već više od pola dana. Ruska agencija je predala ruskoj ambasadi u Minsku podatke o Ilji Pitaljevu, nestalom fotoreporteru. Pretpostavlja se da bi mogao biti i on priveden.

  Policija je razbila večerašnje proteste. Saopštila je da kontroliše situaciju i da ima dovoljno sredstava da obezbedi red i mir u zemlji.

  Glavna opozicionarka Svetlana Tihanovska ogradila se od protesta, ali je odbila da prizna izbore na kojima je pobedu odneo aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko. 

  Tagovi:
  Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga