17:03 28 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1200
  Pratite nas

  Odnosi Nemačke i Rusije su i suviše važni da bi bili prepušteni sudbini, izjavio je šef nemačke diplomatije Hajko Mas uoči odlaska u Moskvu.

  „Nemačko-ruski odnosi su i suviše važni da bi bili prepušteni sudbini. To je istinito, tim pre što pandemija virusa korona još više otežava direktan kontakt između Nemaca i Rusa. Dobićemo dugoročne rezultate samo ukoliko Moskva bude umešana u važna međunarodna pitanja. To se podjednako odnosi i na situaciju na istoku Ukrajine, Libiju i Siriju“, rekao je Mas, a prenelo nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

  On je istakao da ponašanje Rusije takođe igra ključnu ulogu u kontroli nad naoružanjem.

  Prema rečima nemačkog ministra inostranih poslova, „tamo, gde postoji potreba za pojašnjenjem, najbolje je tražiti otvoren razgovor“.

  Blokada Lenjingrada ─ strašan ratni zločin Vermahta

  Mas se osvrnuo i na period blokade Lenjingrada, rekavši da je tada Nemačka počinila strašan zločin nad narodom Rusije i dodao da će, nakon radne posete Moskvi, otići u Sankt Peterburg. 

  „Blokada Lenjingrada od strane nemačkog Vermahta okončana je pre 75 godina. To je strašan ratni zločin protiv ruskog naroda, za koji je Nemačka odgovorna, a koji mi nikada ne treba da zaboravimo. Pre oko godinu dana, sa ruskim kolegom sam se dogovorio o humanitarnom gestu koji bi bio od koristi preživelima u blokadi. Drago mi je što to napokon dobija oblik, zahvaljujući podršci bolnice za veterane“, rekao je ministar.

  Danas se u Moskvi održavaju pregovori šefova ruske i nemačke diplomatije Sergeja Lavrova i Hajka Masa. Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je ranije da će Lavrov i Mas u utorak diskutovati o brojnim međunarodnim pitanjima, uključujući sukob u Ukrajini, libijsku krizu, kao i aktuelnu situaciju u Siriji.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Blokada Lenjingrada, odnosi s Rusijom, Hajko Mas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga