00:09 23 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (516)
  1135
  Pratite nas

  Dvoje predsedničkih kanidata na izborima u Belorusiji, Ana Kanopacka i Andrej Dmitrijev, saopštili su da će se žaliti na rezultate izbora Centralnoj izbornoj komisiji i tražiti ponovno prebrojavanje glasova.

  Kanopacka je za Sputnjik izjavila da je pripremila žalbu CIK-u u kojoj se zahteva da se izbori za predsednika zemlje proglase nevažećim.

  „Moj stav je da zahtevam da se izbori proglase nevažećim u celoj zemlji, bez obzira na rezultate koje je objavila Centralna izborna komisija. Danas podnosim žalbu kao predsednički kandidat“, objasnila je ona.

  Predsednički kandidat Dmitrijev saopštio je da je, takođe, uputio žalbu Centralnoj izbornoj komisiji u kojoj ne priznaje rezultate izbora i zahteva ponovno prebrojavanje glasova.

  „Prema podacima kojima raspolažemo, u najmanju ruku bi trebalo da bude održan drugi krug, u koji će sa velikom prednošću ući Svetlana Tihanovska i Aleksandar Lukašenko“, rekao je Dmitrijev novinarima.

  Na pitanje Sputnjika da precizira da li zvanično priznaje rezultate izbora, on je istakao da ih ne priznaje.

  „Drugi krug je već počeo. Organizovale su ga same vlasti lažima koje smo još jednom čuli sa televizijskih ekrana. Drugi krug neće se održati prema zakonu o izborima 23. avgusta, ali sam siguran da će ga biti“, dodao je političar.  

  U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko koji se nalazi na čelu zemlje već 26 godina. Opozicija nije priznala rezultate izbora.

  Uveče istog dana, građani nezadovoljni organizacijom i rezultatima glasanja izašli su na ulice, a masovni neodobreni protesti nastavljaju se treći dan. Najteža situacija je u glavnom gradu Minsku gde demonstranti prave barikade i odbijaju da se raziđu. Za razbijanje demonstranata  snage bezbednosti koriste vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Jedna osoba je poginula, a mnogi su zbog povreda hospitalizovani. Privedeno je oko pet hiljada ljudi.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (516)
  Tagovi:
  protesti, predsednički izbori, Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga