19:34 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (642)
  0 311
  Pratite nas

  U Minsku su na dan predsedničkih izbora u Belorusiji 9. avgusta privedena dvojica dopisnika agencije Raptli, Sergej Kamenetski i Aleksandar Kovaljov.

  Kamenetski i Kovaljov su snimali otvaranje biračkih mesta u Minsku, u Prvomajskom okrugu. Poslednja poruka koju su uspeli da pošalju u 8.46 bila je „Priveli su nas“.

  Agencija je nakon toga saznala da se reporteri nalaze u jednoj od policijskih uprava grada.

  Raptli je uveče 11. avgusta kontaktirao sa aktivistima za ljudska prava i Savez novinara, ali Kamenetski i Kovaljov se nisu nalazili na njihovim spiskovima.

  „Portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Belorusije Olga Čemodanova obećala nam je da ćemo ih naći, iako se ni juče naši stringeri nisu nalazili na spiskovima pritvorenika“, saopštila je agencija.

  Dopisnica Raptlija koja je privedena takođe 9. avgusta, puštena je u utorak iz pritvora.

  U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori. Prema podacima Centralne izborne komisije, Lukašenko je osvojio 80,08 odsto glasova, za njim sledi Svetlana Tihanovska sa 10,09 odsto. Pritom, štab Tihanovske je saopštio da ne priznaje rezultate CIK-a, istakavši da podaci sa biračkih mesta u svim regionima zemlje pokazuju da je ona osvojila između 70 i 80 odsto glasova.

  Nakon zatvaranja biračkih mesta 9. avgusta u mnogim beloruskim gradovima počeli su masovni neodobreni protesti. Demonstranti su u centru Minska postavili barikade od kanti za smeće. Policija je ispalila suzavac, vodene topove i šok-bombe na njih i potisnula demonstrante iz centra grada.

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (642)
  Tagovi:
  predsednički izbori, protesti, Belorusija, privođenje, Minsk, Raptli
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga