05:56 25 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  23811
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarali su telefonom o situaciji u Belorusiji, Libanu, Ukrajini, kao i o pandemiji virusa korona, saopštila je pres-služba Kremlja.

  Kako je saopšteno, razgovor je održan na inicijativu francuskog predsednika.

  Predsednici dve zemlje su istakli važnost saradnje u borbi protiv širenja virusa korona, uzimajući u obzir registraciju ruske vakcine protiv kovida 19, saopštava Kremlj.

  „U kontekstu bilateralnih pitanja koja se nalaze na dnevnom redu i pripreme moguće posete predsednika Francuske Rusiji, izražen je obostrani interes za razvoj veza u političkoj, trgovinskoj, ekonomskoj i humanitarnoj sferi, za preduzimanje koraka u interesima jačanja evropske bezbednosti i stabilnosti. Posebno je naglašena važnost dalje saradnje u borbi protiv širenja virusa korona, uzimajući u obzir i registraciju vakcine u Rusiji za prevenciju ove bolesti“, istaknuto je.

  Predsednici su razgovarali i o situaciji u Libanu.

  „Detaljno je analizirana situacija u Libanu s akcentom na mere koje su Rusija i Francuska preduzele u cilju pružanja humanitarne pomoći libanskom stanovništvu nakon eksplozije u luci u Bejrutu 4. avgusta. Emanuel Makron je podelio utiske o nedavnoj poseti Libanu, kao i o rezultatima video-konferencije o prikupljanju međunarodne pomoći za tu zemlju, koju je Francuska organizovala 9. avgusta“, navodi se u saopštenju.

  Ističe se da je tokom razgovora o razvoju unutarpolitičke situacije u Libanu „ruska strana potvrdila svoj stav da podržava nacionalno jedinstvo i suverenitet Republike“.

  „Akcenat je stavljen na to da je neophodno da sva sporna pitanja reše Libanci na osnovu konstruktivnog dijaloga, bez spoljnog mešanja“, ističe se.

  „Bilo je reči i o aktuelnoj situaciji u Belorusiji“, navodi se u saopštenju.

  Putin i Makron su se takođe dogovorili da nastave zajednički rad u cilju rešavanja situacije u Ukrajini u okviru normandijskog formata. Ruski lider je naglasio da je važno da Kijev precizno izvršava obaveze u skladu sa Minskim sporazumima.

  Putin je takođe izjavio Makronu iskreno saučešće zbog pogibije državljana Francuske na jugozapadu Nigerije.

  Tagovi:
  Ukrajina, Liban, koronavirus, Belorusija, Makron, Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga