04:58 25 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (451)
  3166
  Pratite nas

  Zbog događaja u Belorusiji, gde od nedelje nakon završetka glasanja na predsedničkim izbora traju protesti, trebalo bi uvesti sankcije Rusiji, a ne Belorusiji, izjavio je poslanik Evropskog parlamenta iz Poljske Jacek Sariuš-Voljski.

  „Ono što bi mogla da učini Evropska unija i što bi mogla da predloži Poljska je da se sankcije usmere na Rusiju, a ne na Belorusiju, jer je ovo poput kažnjavanja mačem, a ne rukom. Ukoliko bi se neutralizovala uloga ruskog mešanja ili čak aneksije, mislim da bi se Belorusi sami snašli u izgradnji demokratije“, izjavio je Sariuš-Voljski za „Poljski radio“.

  Evropski poslanik izrazio je žaljenje zbog, kako kaže, nedovoljno oštre reakcije EU na situaciju u Belorusiji.

  „Odnos prema onome što se događa u Belorusiji onome što se radi u Belorusiji bio bi potpuno drugačiji da oni, koji imaju vlast u EU, ne stavljaju odnose i poslovanje s Rusijom iznad podrške demokratkih pokreta u Belorusiji, priznajući u određenom smislu da je to teritorija ruskog uticaja“, rekao je poslanik.

  Prema njegovom mišljenju, reakcija EU na događaje u Belorusiji „nedovoljna je, u nekom smislu sramotna i nedovoljno odvažna“.

  Dešavanja u Belorusiji - prilika da Nemačka promeni pristup prema „Severnom toku 2“

  Njegovo mišljenje deli i ministar nacionalne odbrane Poljske Mariuš Blaščak. On bi želeo da događaji u Belorusiji podstaknu Nemačku da preispita svoj odnos prema izgradnji gasovoda „Severni tok 2“.

  „Nadam se da će možda to biti još jedan element koji će navesti određene zemlje EU i NATO-a da promene, na primer, svoj pristup 'Severnom toku 2', odnosno prema tom političkom rusko-nemačkom preduzeću“, rekao je Blaščak.

  Ministar je irazio nadu da će „one još jednom razmisliti, posebno Nemačka, da poslovanje sa Rusijom nije u interesu slobodnog sveta“.

  U vezi sa dešavanjima u Belorusiji, u Evropskoj uniji izražena su mišljenja o mogućnosti razmatranja sankcija protiv Minska.

  Rusija i Nemačka su više puta saopštavale da je projekat gasovoda „Severni tok 2“ komercijalan i koristan za nemačku stranu.

  Ruska strana je takođe više pita izjavljivala da je na Zapadu postalo moderno da se ona optužuje za sve probleme i nazivala to „rusofobičnim ludilom“. Rusija je u više navrata isticala i da računa na razvoj obostrano korisnih rusko-beloruskih odnosa u svim oblastima, na produbljivanje saradnje unutar Saveza Rusije i Belorusije i na povećanje integracionih procesa.

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (451)
  Tagovi:
  protesti, Belorusija, sankcije Rusiji, Poljska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga