01:57 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (639)
  2774
  Pratite nas

  Beloruski predsednički kandidat Svetlana Tihanovska obratila se građanima Belorusije i zahvalila svima koji su je podržali i pozvala građane da zajedno odbrane njihov izbor. Prema rečima političarke, pristalice promena čine većinu glasača, što je, kako kaže, potkrepljeno dokazima, i oni su „učinile nemoguće“.

  „Postoje dokumentovani dokazi toga - kopije zapisnika. Tamo, gde su komisije pošteno prebrojale glasove, imala sam podršku od 60 do 70 odsto građana, a u Novoj Borovoj – 90 odsto“, rekla je Tihanovska.

  Ona je istakla da izbor naroda može da se štiti samo legalnim i nenasilnim načinima, i podsetila na činjenicu da se sada na ulicama beloruskih gradova odvija krvoproliće.

  „Sa bolom gledam na ono što se dešava u našoj zemlji poslednjih dana. Za mene i, sigurna sam, za svakog od nas - pristalica promena, ljudski život je najvrednija stvar“, naglasila je.

  Tihanovska je pozvala vlasti da zaustave samovolju i započnu dijalog. Kako bi to postigla, zamolila je gradonačelnike gradova da 15. i 16. avgusta organizuju mirna masovne sastanke.

  Na kraju govora, političkarka je još jednom istakla da demonstranti nisu ratoborno nastrojeni i zahvalila pripadnicima snaga bezbednosti koji su odbili da izvrše „zločinačke naredbe“, kao i preduzećima koja su objavila štrajk.

  „Odbranimo naš izbor zajedno. Potpišite se za to, za šta ste glasali, za mene, Svetlanu Tihanovsku. Poziv će biti ispod video-snimka. Molim vas, nemojte ćutati. Naši glasovi se moraju čuti“, zaključila je ona.

  Podsetimo, protesti u Belorusiji ne jenjavaju od nedelje, kada je na predsedničkim izborima još jednom pobedio Aleksandar Lukašenko. Do sada je jedna osoba poginula, dok je veći broj povređen.

  Centralna izborna komisija Belorusije objavila je u četvrtak konačne rezultate glasanja na predsedničkim izborima u Minsku. Prema podacima CIK-a za aktuelnog predsednika države Aleksandra Lukašenka u Minsku je glasalo 64,49 odsto birača, a za glavnog opozicionog protivkandidata, Svetlanu Tihanovsku, 14,92 odsto.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (639)
  Tagovi:
  Belorusija, izbori, odbrana, promena, pristalice
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga