17:03 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (642)
  137148
  Pratite nas

  Glavna protivkandidatkinja Aleksandru Lukašenku na predsedničkim izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska izjavila je da ne priznaje konačne rezultate Centralne izborne komisije i pozvala međunarodnu zajednicu da pruži pomoć kako bi se pokrenuo dijalog opozicije sa beloruskim vlastima.

   „Obraćam se međunarodnoj zajednici, evropskim zemljama sa molbom da nam pomognu oko organizacije dijaloga sa beloruskim vlastima. Fascinirana sam beloruskim narodom, hvala vam dragi moji! Mi smo učinili nemoguće, pokazali smo da smo većina, da ova  zemlja pripada nama, narodu Belorusije, a ne jednom čoveku“, rekla je ona.

  Ona je istakla i da će inicirati proces stvaranja Koordinacionog saveta koji će osigurati predaju vlasti.

  „Spremni smo za dijalog sa vlastima. Imajući u vidu sve što se događa u zemlji potrebno je usvojiti mere kako bi se uspostavila zakonodavnost u Belorusiji. S tim u vezi iniciram formiranje Koordinacionog saveta za transfer vlasti“, rekla je.

  Prema njenim rečima, u tom Savetu naći će se predstavnici građanskog društva, kao i profesionalci.

  Ujedno je i pozvala vlasti Belorusije da oslobode sve građane koji su uhapšeni tokom protesta koji su se odvijali širom zemlje.

  Kako je istakla, vlast Belorusije mora da pokaže da je privržena dijalogu sa narodom, a to znači da skloni sa ulica vojsku i specijalce.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (642)
  Tagovi:
  predaja vlasti, predsednički izbori, Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga