16:01 24 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (448)
  4534
  Pratite nas

  U Belorusiji se i danas održavaju mirni protesti u znak neslaganja sa rezultatima predsedničkih izbora. U Minsku su građani počeli da se okupljaju od jutros, a pridružili su im se i radnici nekoliko preduzeća. Trenutno je najveći broj okupljenih ispred zgrade vlade u Minsku.

  Protesti u Belorusiji traju skoro nedelju dana. Protestima su se pridružili i predstavnici različitih profesija, od lekara i učitelja do muzičara, kao i radnici različitih preduzeća i fabrika.

  Sputnik
  Protest radnika fabrike traktora u Minsku

  Demonstranti su stigli na trg Nezavisnosti u Minsku, gde se nalazi zgrada vlade. Tamo dežuraju policijske snage.

  Najveće oduševljenje je izazvala beloruska policija, koja je spustila štitove pred demonstrantima koji su se okupili kod zgrade vlade u Minsku, prenosi dopisnik Sputnjika.

  Demonstranti su takav potez policije dočekali sa oduševljenjem. Žene prilaze policajcima, grle ih i poklanjaju im cveće. Mnogi se fotografiši sa pripadnicima specijalnih snaga. Policija nije na to reagovala, ali su se rukovali sa demonstrantima. 

  Demonstranti skandiraju „Braćo, hvala što ne tučete“,„Sveta (Svetlana Tihanovska) je naš predsednik“, „Policija je uz narod“, „Prebroj glasove“, „Odlazi“. 

  Policija je uskoro potisnula deo demonstranata od zgrade vlade u Minsku. 

  Većina je i dalje ispred zgrade vlade. Jedan policajac je rekao okupljenima da „će sve biti dobro, čak i bolje od toga, ako ne bude nikakvih provokacija“. 

  Policija je obećala da neće hapsiti demonstrante ukoliko se i dalje budu ponašali „mirno i kulturno“. Oni zahtevaju od demonstranata da im se ne približavaju.

  Demonstranti traže da se ponovo održe predsednički izbori, u suprotnom obećavaju da će nastaviti sa protestima.

  Dopisnik Sputnjika javlja da na trg Nezavisnosti izlazi i vojna tehnika i policijska vozila.

   

  U Vitebsku se takođe održava mirni protest, u kome učestvuje nekoliko stotina građana.

  Demonstranti su prikupili oko 700 potpisa za peticiju u kojoj traže da se ponište rezultati glasanja u Vitebsku, da se prekine nasilje i oslobode uhapšeni.

  U Grodnu se okupljenima obratio gradonačelnik, koji nije želeo da govori o legitimnosti izbora, već je demonstrante pozvao na mir.

  Ministarstvo zdravlja Belorusije saopštilo je da u prethodna 24 časa nije bilo povređenih demonstranata, a do sada je hospitalizovano oko 150 povređenih.

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (448)
  Tagovi:
  Belorusija, Minsk
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga