11:41 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1240
  Pratite nas

  Turska je objavila novo međunarodno upozorenje o seizmičkim ispitivanjima na istočnom delu Sredozemlja od 18. avgusta do 15. septembra usred krize u odnosima sa Grčkom, uzrokovane istraživanjem nalazišta ugljovodonika u spornim priobalnim područjima.

  Prema obaveštenju, turski brod za bušenje „Javuz“, u pratnji tri druga broda, sprovodiće seizmička ispitivanja u priobalnom delu Kipra. Svim ostalim plovilima preporučuje se da ne dolaze u označenu oblast.

  Ova objava Turske o novim seizmičkim ispitivanjima povećava tenzije u regionu, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.

  „Današnja objava Turske o ponovnom izvođenju operacija bušenja, nažalost, povećava tenzije i nebezbednost na Istočnom Sredozemlju... Pozivam turske vlasti da odmah prekinu ove aktivnosti i potpuno i pošteno započnu širok dijalog sa Evropskom unijom“, navodi se u Boreljovoj izjavi.

  Predstavnik EU je takođe naglasio da postupci Turske „podrivaju napore za deeskalaciju, što je jedini put ka stabilnosti i trajnim rešenjima“.

  Poslednjih dana došlo je do ponovnog pogoršanja tursko-grčkih odnosa. Turska je u ponedeljak saopštila da je njen brod „Oruč reis“ započeo seizmička istraživanja u Istočnom Sredozemlju, u području koje Grčka smatra svojom ekskluzivnom ekonomskom zonom. Ubrzo nakon objavljivanja obaveštenja o seizmičkom istraživanju „Navteks“ sazvan je Savet za nacionalnu bezbednost Grčke. Grčke oružane snage dovedene su u povećanu borbenu gotovost. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je da će njegova zemlja nastaviti sa seizmičkim ispitivanjima na Sredozemlju i neće ostaviti bez odgovora nijedan napad Grčke na turske brodove.

  Vlada Kipra tvrdi da Turska stalno narušava suverena prava Kipra. Ankara, između ostalog, izvodi bušenja u priobalnoj zoni Kipra i vrši seizmička ispitivanja u isključivoj ekonomskoj zoni i u priobalju Kipra, čime narušava njena suverena prava. Evropska unija više puta je osudila ove akcije. Turska navodi da neće prekinuti istraživanja i bušenja na Sredozemlju, tvrdeći da i kiparski Turci takođe imaju pravo raspolaganja prirodnim resursima ostrva.

  Tagovi:
  Sredozemno more, Turska, EU
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga