07:03 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2622
  Pratite nas

  U nemačkom Bundestagu razmatraju mogućnosti obraćanja UN zbog američkih pretnji da će uvesti sankcije gasovodu „Severni tok 2“.

  Šef komiteta nemačkog Bundestaga za energetiku Klaus Ernst rekao je televiziji RT da je nedopustivo da, jedna država, kao što su SAD, govori drugoj suverenoj državi ili suverenoj EU šta da radi, kako da rešava pitanje sopstvene energetske bezbednosti. Političar je primetio da je to „u suprotnosti sa bilo kakvim razumnim odnosom“.

  On je reagovao i na izjavu Evropske komisije da će, u slučaju uvođenja sankcija SAD, to predstavljati kršenje međunarodnog prava.

  „Pretiti suverenoj državi predstavlja kršenje njenih prava“, rekao je on.

  Političar je ukazao da EU smatra da je vršenje uticaja na takav način u suprotnosti sa međunarodnom pravom. On smatra da bi, nakon obraćanja EU, Nemačka mogla da podneti tužbu odgovarajućim sudovima.

  Problemi sa završetkom gasovoda

  Ranije je nemačka kompanija „Uniper“, jedan od evropskih partnera „Severnog toka 2“, saopštila je da smatra da postoji mogućnost da bi projekat izgradnje gasovoda, zbog očekivanih novih američkih sankcija, mogao da bude odložen ili da se uopšte ne završi.

  Američki Stejt department je pre toga uključio „Severni tok 2“ i „Turski tok“ u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. Prema rečima američkog državnog sekretara Majka Pompea, projektima će biti uvedene ograničavajuće mere koje su predviđene Zakonom o borbi protiv američkih protivnika putem sankcija.

   

  Tagovi:
  SAD, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga