16:16 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (641)
  0 502
  Pratite nas

  Centralna izborna komisija Belorusije razmotrila je niz žalbi na rezultate predsedničkih izbora i navela da nema osnova za njihovo poništavanje.

  U saopštenju se navodi da je CIK primila brojne elektronske žalbe (više od deset) sa zahtevom da se podnosioci upoznaju sa rezultatima glasanja na biračkom mestu ili da se pošalje kopija zapisnika biračkih odbora o rezultatima glasanja, zakaže ponovno prebrojavanje glasova u vezi sa tim, ili da se izbori proglase nevažećim na određenom biračkom mestu.

  „Nema osnova za proglašavanje izbora nevažećim prema biračkim mestima“, saopštila je CIK.

  „U skladu sa izbornim pravilima, kopija zapisnika biračkog odbora sa rezultatima glasanja, nakon potpisivanja postavljena je na javni uvid na mestu koje je utvrdila komisija. CIK preporučuje da se zapisnik postavi na oglasnu tablu ili informativni štand u zgradi u kojoj je glasanje održano. Izborni zakon ne predviđa drugu proceduru za upoznavanje sa rezultatima glasanja na određenom biračkom mestu“, objasnila je Centralna izborna komisija.

  Osim toga, ovlašćenja biračkih odbora za predsedničke izbore prestala su da važe nakon završetka izbora na biračkom mestu, odnosno 9. avgusta 2020. godine.

  Takođe se navodi da Centralna izborna komisija ima pravo da naloži ponovno prebrojavanje glasova na biračkom mestu ako se otkriju greške, nedoslednosti u zapisnicima opštinskih i teritorijalnih komisija i druge povrede počinjene tokom glasanja ili prilikom prebrojavanja glasova.

  „Dokazi o takvim kršenjima nisu navedeni u žalbama“, naglasila je CIK.

  Predsedničkiu izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je sa 80,08 odsto osvojenih glasova pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko. Na drugom mestu je kandidat Svetlana Tihanovska.

  Uveče istog dana, građani nezadovoljni organizacijom i rezultatima glasanja izašli su na ulice. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije.

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (641)
  Tagovi:
  glasanje, predsednički izbori, Belorusija, CIK
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga