05:02 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (634)
  2419506
  Pratite nas

  U Minsku su i za danas najavljeni protesti opozicije. Prvo su izašli glumci Kupalovskog pozorišta, kasnije će krenuti štrajkovi radnika, dok se za veče, prema nekim najavama, sprema veliki miting na kojem će Svetlana Tihanovska biti proglašena za predsednicu Belorusije.

  Situacija u Minsku je mirna. Prodavnice i restorani rade. Saobraćaj normalno funkcioniše, dok ljudi idu na posao. 

  Internet i telefonske veze funkcionišu, ali sa prekidima.

  Na telegram-kanalima beloruske opozicije objavljen je plan današnjih akcija u Minsku. Za pre podne je planirana akcija podrške Kupalovskom pozorištu, čiji su članovi podržali direktora Pavla Latuška, koji je otpušten.

  Glumci i radnici u pozorištu su saopštili da će napustiti posao, ako njihov zahtev ne bude ispunjen. U pozorište je došao i ministar kulture zemlje Jurij Bondar. Međutim, sastanak je završen bez rezultata.

  Oko stotinu stanovnika Minska izašlo je da podrži glumce
  © Sputnik
  Oko stotinu stanovnika Minska izašlo je da podrži glumce

  Međutim, ovo nije sve za danas. Nešto kasnije će se demonstranti okupiti ispred fabrike „Atlant“, kako bi podstakli radnike ove firme da krenu u štrajk.

  Oko podne će se demonstranti okupiti ispred zatvora, kako bi čestitali rođendan pritvorenom opozicionaru Sergeju Tihanovskom.

  Ipak, glavni događaj je planiran za večeras. U 19.00 će biti održan veliki miting na Trgu nezavisnosti gde će, prema nekim najavama, Svetlana Tihanovska, koja je prema rezultatima CIK-a na predsedničkim izborima dobila 10 odsto podrške, biti proglašena za predsednicu države.

  To su samo najave sa mreža, međutim, ono što je jedino izvesno je saopštila portparolka Tihanovske, Olga Kovaljkova: večeras je biti završeno formiranje Koordinacionog saveta za osiguranje prelazne vlasti u Belorusiji koji će činiti 70 osoba.

  Nešto ranije je saopšteno da bi se Tihanovska, koja se nalazi u Litvaniji mogla uskoro vratiti u Belorusiji.

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (634)
  Tagovi:
  Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga