07:24 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (634)
  6465
  Pratite nas

  Bivši kandidat za predsednika Belorusije Valerij Cepkalo izjavio je da Minsk treba da očuva odlične odnose sa Rusijom i nakon smene aktuelne vlasti u Belorusiji, i da Rusija ostaje glavni partner Belorusije.

  „Smatramo da treba da zadržimo sve što je dobro u odnosima koje imamo sa Rusijom. Sa Rusijom, nesumnjivo, treba da budemo u odličnim odnosima. Nemamo drugog puta, Rusija je naš najvažniji partner i u politici, i u ekonomiji, u oblasti društvenih odnosa. Imamo odlične pakete saradnje“, rekao je Cepkalo tokom pres-konferencije.

  Međutim, on je naglasio da „ipak treba imati u vidu da su Zapad, zemlje EU, izvor investicija i da je neophodno da Belorusija sa njima razvija odnose, bez ulaska u EU“.

  Cepkalo je istakao da Minsk treba da vodi otvorenu politiku prema svim spoljnim partnerima, između ostalog i da sarađuje sa EU i SAD kao izvorima tih investicija.

  „Dužni smo da gradimo partnerske odnose sa našim susedima – imamo tri države koje su naši susedi i članice EU. Jednostavno smo dužni da gledamo na Nemačku, Veliku Britaniju, SAD, Kanadu i druge zemlje kao važan izvor investicija, novih znanja. Treba da budemo otvoreni za sve i da ne razmatramo partnere u kategoriji 'ili – ili' nego u kategoriji 'i-i'“, rekao je Cepkalo.

  Opozicija ne želi krv

  Govoreći o opoziciji, Cepkalo je ocenio da se u Belorusiji formirao veoma dobar savez koji čine predstavnici opozicije.

  On je naglasio da opozicija ne želi krvi u Belorusiji, ego traži pravni način da smeni vlast, za šta su i potrebni protesti i štrajkovi.

  „Niko od nas ne želi krvi, mi želimo da pronađemo pravni način da izađemo iz situacije, ali je zato potrebno nastaviti sa masovnim protestima i štrajkovima, kako bi vlast slabila i kako bi shvatila da na svaki njihov korak dolazi do kolosalnog otpora beloruskog naroda, beloruskog društva“, istakao je Cepkalo.

  Cepkalo je priznao da opozicija nije uspela da postigne da svetska zajednica prizna Svetlanu Tihanovsku za zakonito izabranu predsednicu Belorusije.

  On je dodao da će nastaviti da ubeđuje svetsku javnost da priznaju Svetlanu Tihanovsku za predsednicu Belorusije. Takođe je konstatovao da u tom slučaju ne isključuje „venecuelanski scenario“ dvovlašća.

  Ne želi ukrajinski scenario

  Cepkalo je istakao da NATO snage ne treba da prisustvuju na  teritoriji Belorusije i da tako stvaraju pretnju za Rusiju ili neku drugu zemlju.

  „Kao mala zemlja, treba da vodimo neutralnu politiku. Ne treba da dozvolimo da NATO snage na bilo koji način prisustvuju na teritoriji Belorusije, tako da možemo postati pretnja za Rusiju ili neku drugu zemlju“, istakao je on.

  Takođe je dodao „ da su oni protiv toga i da ruska vojska bude na teritoriji Belorusije, jer bi to moglo stvoriti potencijalnu pretnju za Ukrajinu“.

  Cepkalo je rekao da ne želi da se u Belorusiji ponovi „ukrajinski scenario“.

  On je naglasio da mediji pokušavaju da predstave „da su događaji kod nas slični onima u Ukrajini“.

  „Mi ne želimo ukrajinski scenario, ja govorim u svoje ime, ne mogu govoriti u ime drugih kandidata“, konstatovao je on.

  Protesti u Belorusiji

  U Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Izbori su održani 9. avgusta. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (634)
  Tagovi:
  Zapad, Rusija, opozicija, Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga