10:42 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (642)
  0 129
  Pratite nas

  Beloruska opozicija poziva građane zemlje da iniciraju proces opoziva poslanika različitih nivoa za održavanje novih izbora.

  „Svaki građanin Belorusije može preduzeti mnogo pravnih radnji kako bi se njegov glas čuo, kako bi se istražili događaji koji su se odigrali i kako bi konačno svi dobili potpune informacije o onome što se događalo ovih dana“, izjavio je na pres-konferenciji član prezidijuma Koordinacionog saveta opozicije Belorusije Maksim Znak.

  On je napomenuo da građani mogu da koriste proceduru za opoziv poslanika i iz parlamenta i na lokalnom nivou.

  „Skrećemo pažnju na činjenicu da građani Belorusije koji su izgubili poverenje u svog (izabranog ) poslanika, ili ako poslanik ne izvršava svoje dužnosti, onda, u skladu sa zakonom, mogu da iniciraju opoziv“, rekao je Znak napominjući da je to veoma teška procedura.

  Prema njegovim rečima, ovakve radnje su legitimne.

  Protesti u Belorusiji

  Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Izbori su održani 9. avgusta. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

  Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovska. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (642)
  Tagovi:
  predsednički izbori, protest, opozicija, Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga