23:43 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (308)
  2358
  Pratite nas

  Nemačka kancelarka Angela Merkel i šef nemačke diplomatije Hajko Mas osvrnuli su se na izveštaje nemačkih lekara o tragovima trovanja u organizmu ruskog blogera Alekseja Navaljnog i pozvali ruske vlasti da u potpunosti razjasne slučaj i da kazne oni koji mogu biti umešani u to.

  „U skladu sa saopštenjem medicinskog tima 'Šarite', klinički pregled ukazuje na trovanje Alekseja Navaljnog. Imajući u vidu značajnu ulogu gospodina Navaljnog, lokalne vlasti se pozivaju da taj događaj do kraja razjasne, potpuno transparentno“, navodi se u saopštenju, koje je objavila pres-služba Merkelove.

  Nemački političari takođe ističu da „protiv odgovornih treba biti pokrenuta istraga i oni treba da odgovaraju za učinjeno“.

  Mereklova i Mas su poželeli Navaljnom ozdravljenje, a njegovoj porodici „da izdrži teško iskušenje“.

  Ranije je saopšteno da analize, koje su sproveli nemački lekari iz klinike „Šarite“, ukazuju na to da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe holinesteraza.

  Ministarstvo zdravlja Omske oblasti je saopštilo da su nemački stručnjaci, koji su stigli u Omsk kako bi prevezli Navaljnog u Berlin, dobili podatke o svim analizama koje su mu rađene, a zajednički konzilijum ruskih i nemačkih lekara je potvrdio opravdanost načina lečenja, koji su primenjivali ruski lekari.

  Ruski bloger u subotu je iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu na zahtev njegove supruge. Fond koji je organizovao prevoz Navaljnog saopštio je da je on dobro izdržao let, da se njegovo stanje nije pogoršalo, ali je i dalje kritično.

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (308)
  Tagovi:
  navaljni
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga