12:02 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  21106
  Pratite nas

  Brodovi stalne mornaričke NATO grupe pristali su u Klajpedsku luku, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Litvanije.

  Precizirano je da su u Klajpedu stigle fregate prve stalne mornaričke grupe (SNMG1) NRP Korte-Real (F332) i HCMS Toronto (333).

  Komandant SNMG1 admiral flote Hose Antonio Mirones sastaće se tokom boravka u luci s gradonačelnikom Klajpede Vitautasom Grubljauskasom i komandantnom litvanskih mornaričkih snaga, kapetanom Gedrusom Premeneckasom.

  „NATO, naravno, predstavlja garant geopolitičke stabilnosti u regionu Baltičkog mora“, izjavio je Premeneckas.

  Brodovi su raspoređeni u Baltičkom moru u cilju povećanja bezbednosti, a takođe i demonstracije „solidarnosti i privrženosti NATO saveznika kolektivnoj odbrani“.

  Litvanski vojnici podižu NATO zastavu
  © AFP 2021 / Peter Malukas
  Litvanski vojnici podižu NATO zastavu

  Planirano je da dolazeće savezničke fregate učestvuju u zajedničkim vežbama sa litvanskim brodovima.

  Baltičke zemlje, uključujući Litvaniju, aktivno zaključuju ugovore o odbrani sa SAD, objašnjavajući to opasnošću od  „ruske agresije“, a takođe redovno raspoređuju vojne kontingente NATO na svojim teritorijama.

  Istovremeno, Moskva je više puta naglašavala da ne planira da napadne nijednu od zemalja i da je zapadna Alijansa toga veoma svesna.

  Inače, NPKL1G jedna je od četiri NATO mornaričke jedinice. NATO trenutno ima četiri grupe rezervnih jedinica. Dve od njih (SNMG1 i SNMG2) poseduju velike nadvodne borbene brodove poput fregata i krstarica. Druge dve - SNMCMG1 i SNMCMG2 su brodska udruženja kojima pripadaju minolovci.

  Tagovi:
  brodovi, NATO, luka, Litvanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga