08:02 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (641)
  0 1721
  Pratite nas

  Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da on i njegov ruski kolega Vladimir Putin shvataju šta može da se dogodi ukoliko se situacija u Belorusiji  „prespava“, ali da je za sada zemlja u stanju da sama sebi obezbedi zaštitu.

  „Juče ste čuli izjavu našeg suseda i mog dobrog prijatelja predsednika Rusije Vladimira Putina, koja nije data jer Rusi hoće da zaštite Belorusiju. Slušajte, sami ćemo se zaštititi. Ali ruski predsednik i ja shvatamo šta bi moglo da se dogodi ukoliko 'prespavamo' situaciju“, rekao je Lukašenko, a prenosi državna agencija „Belta“.

  Kako je rekao, u slučaju pogoršanja situacije, Belorusija bi mogla da se pretvori u „pozorište vojnih operacija“, koje bi zapadne zemlje iskoristile protiv Rusije.

  Belorusija - odskočna daska ka Rusiji

  On je istakao da neprijatelji Belorusije žele da slome vlast i „podmetnu drugu“, koja će tražiti koja će tražiti u inostranstvu da se uvedu trupe.

  „Onima na Zapadu nije Belorusija potrebna. Belorusija je, kao i obično, odskočna daska za Rusiju. Ali ne na isti način na koji je Hitler grupu vojske 'Centar' bacio na Moskvu. Druge su tehnologije u pitanju. Treba slomiti aktuelnu vlast, poturiti drugu, koja će se obratiti stranoj državi da uvede trupe i pruži podršku“, rekao je Lukašenko.

  Beloruski lider je dodao da je „njima u Belorusiji potrebno tržište na kojem će trgovati svojim proizvodima“.

  Razmislite šta će biti ako u Belorusiji „eksplodira situacija“

  Istovremeno, on je pozvao strane zemlje da razmisle o tome šta će se dogoditi na evropskom kontinentu ukoliko u Belorusiji „eksplodira situacija“.

  Demonstranti na protestu protiv rezultata predsedničkih izbora u Belorusiji
  © REUTERS / VASILY FEDOSENKO

  „Treba se smiriti, a oni iz inostranstva treba da se uzmu u pamet, smire i razmisle u šta bi mogla da se pretvori Evropa, ako ovde 'eksplodira situacija'. Vi odlično razumete“, rekao je beloruski lider.

  Prema njegovim rečima, vojna pretnja Belorusiji od strane Zapade zaista postoji. Podsetio je da je NATO prebacio 18 aviona ka beloruskim granicama i počeo da izvodi vežbe.

  Ako se neko samo drzne da „pipne“ zapadnu granicu....

  Lukašenko je naglasio da će Minsk i Moskva uključiti zajedničke grupe oružanih snaga ukoliko se neko drzne da dirne zapadnu granicu Savezničke države.

  „Imamo dogovor. Predložio sam Putinu da razmislimo o tome šta ćemo učiniti. On mi je rekao da znamo šta oni žele. A Putin je već prošao kroz nekoliko takvih faza, od Čečenskog rata, i zna šta se dešava oko granica. Dogovorio sam se s njim. Mi ćemo se nositi s tim problemom. Ali ako se oni se preko granice drznu, potrebno je uključiti zajedničku grupu oružanih snaga, čija je osnova beloruska vojska“, rekao je Lukašenko.

  On je istakao tokom radne posete preduzeću LLC „Savuškin-Orša“ u Vitebskoj oblasti da na teritoriji Belorusije ne postoji nijedan vojnik Ruske Federacije, kao i da zemlja ima dovoljno sopstvenih snaga da odbrani suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

  „Nijedan vojnik iz Rusije nije prešao našu granicu. Mi i dalje izlazimo na kraj sami. Ali nama glas, ruka ili noga neće ni zadrhtati da zajedno 'regulišemo' sve one koji se drznu da dirnu našu zapadnu granicu Savezničke države“, rekao je Lukašenko.

  Verujem da je ruska vakcina kvalitetna

  Beloruski lider se osvrnuo i na pitanje ruske vakcine protiv kovida 19, rekavši da veruje u njen dobar kvalitet i podsetio da je porodica ruskog predsednika već isprobala.

  „Evo zašto verujem Putinu – on je na svojoj porodici testirao tu vakcinu. Zato smo se dogovorili da i nas uključe. Oni su veoma ozbiljno prošli faze. Mnogi poznati oligarsi su se vakcinisali“, rekao je Lukašenko.

  On je dodao da mu je ruski predsednik obećao da će Belorusija biti prva koja će dobiti tu vakcinu.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (641)
  Tagovi:
  Vladimir Putin, Aleksandar Lukašenko
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga