16:58 26 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (634)
  2721
  Pratite nas

  Minsk će biti prinuđen da adekvatno odgovori na sankcije baltičkih zemalja, izjavio je za Sputnjik portparol beloruskog Ministarstva spoljnih poslova Anatolij Glaz.

  „Naši baltički susedi takođe su pokrenuli i sankcije. Ranije smo govorili da će Belorusija biti prinuđena da preduzme odgovarajuće recipročne mere protiv inicijatora takvih koraka. I to će biti učinjeno“, rekao je portparol.

  On je dodao da Minsk smatra odluku Litvanije, Letonije i Estonije da uvedu sankcije ishitrenom i smatra da će sankcije Belorusiji dovesti do suprotnog efekta.

  „Nije jasno na koji način Litvanija, Letonija i Estonija ovim korakom nameravaju da podrže suverenitet i nezavisnost Belorusije, o čemu toliko govore“, rekao je Glaz.

  „Ali tolika uporna želja da se ponavljaju svoje greške i bezumno kreće po začaranom krugu izaziva iskreno razočaranje. Kako je poznato, najveća glupost je činiti isto i nadati se drugačijem rezultatu“, istakao je portparol.

  Primetio je da istorija nezavisne beloruske države rečito potvrđuje da svaki pokušaj uvođenja sankcija Belorusiji dovodi njihove inicijatore samo do suprotnog efekta.

  „Apsolutno smo uvereni da današnja odluka Litvanije, Letonije i Estonije takođe neće biti izuzetak“, naglasio je Glaz.

  On je, međutim, uveren da će se brzo povratiti zdrav razum baltičkih zemalja.

  Ranije je ministarka unutrašnjih poslova Litvanije Rita Tamašunene potpisala naredbu o zabrani ulaska u zemlju 30 državljana Belorusije. Slične sankcije najavila su i ministarstva spoljnih poslova Letonije i Estonije.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (634)
  Tagovi:
  Baltičke zemlje, Estonija, Letonija, Litvanija, sankcije, Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga