10:04 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (642)
  1531
  Pratite nas

  Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da ga je član predsedništva opozicionog Koordinacionog saveta Belorusije Pavel Latuško pre „na kolenima“ molio da ga zaposli u vladi.

  Lukašenko je rekao da je bivši ministar kulture i diplomata Latuško „prešao crvenu liniju“ kada je postao opozicionar, i da će „odgovarati po zakonu“.

  Beloruski lider je istakao da je pomogao Latušku da zauzme visoke pozicije.

  „Na kolenima je klečao, drhtao:'Pošaljite me u vladu'. Postao je ministar kulture. Posle toga – 'Želim da budem ambasador', 'Gde?', 'U Francuskoj'. Dobro, idi u Francusku. Trudio sam se da se ponašam očinski. Kad se otuda vratio, ponovo je tražio da bude u vladi, ali nije bilo takvog mesta. 'Mogu li ići da radim negde tamo?'. 'Gde?. ' U pozorištu'. Idi radi. Onda mu se učinilo da je vlast poklekla, a možda ponegde i pala, ali ne zato što se konačno probudio ili mu je mama otvorila oči. Ne, on je i bio takav, video je da je, verovatno, s ovom vlasti gotovo, treba bežati drugoj, pa je i pobegao“, rekao je Lukašenko, govoreći o Latušku, objavila je televizija ONT.

  Ranije je Latuško izjavio da podržava demonstrante u zemlji i osudio je nasilje policije. Nakon toga je dobio otkaz iz Nacionalnog akademskog pozorišta „Janka Kupala“ na čijem je čelu bio u poslednje vreme. Nakon toga je 50 zaposlenih u pozorištu dalo otkaze. Latuško se pridružio opoziciji i Koordinacionom savetu koji je formiran u svrhu prenosa vlasti u Belorusiji.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (642)
  Tagovi:
  opozicija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga