05:23 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (642)
  0 015
  Pratite nas

  Koordinacioni savet opozicije Belorusije insistira na tome da o novoj verziji ustava, o čijoj reformi je govorio predsednik Aleksandar Lukašenko, vlasti zemlje treba da razgovaraju sa javnošću i savetom, izjavila je članica Prezidijuma Koordinacionog saveta Marija Kolesnjikova.

  „Insistiraćemo da rasprava o ovoj ustavnoj reformi uključuje, između ostalog, i civilno društvo i Koordinacioni savet, ali tek nakon što (beloruske vlasti ispune) tri naša zahteva – slobodu za političke i ostale zatvorenike, novi pošteni izbori i istraga mučenja i zločina“, rekla je Kolesnjikova za radio „Eho Moskve“.

  Prema njenim rečima, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u poslednje vreme govori o ustavnoj reformi, ali niko u Belorusiji ne zna „šta on pod tim podrazumeva i koje bi tačke tamo mogle biti razmotrene“. „I, opet, o njima je počeo da govori tek nakon pritiska društva“, istakla je ona.

  Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da će nacrt ažuriranog ustava zemlje biti upućen na javnu raspravu pre referenduma.  

  Situacija u Belorusiji

  Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

  Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.  

  Pročitajte još:

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (642)
  Tagovi:
  Ustav, opozicija, Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga