11:43 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (642)
  0 325
  Pratite nas

  Grupa pristalica aktuelnog predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i pristalica opozicije istovremeno je održala mitinge na Trgu nezavisnosti u Minsku.

  Manja grupa Lukašenkovih pristalica došla je do grupe nešto brojnijih demonstranata, koji su se već tradicionalno postrojili u krug na trgu. Broj učesnika sa obe strane nije prelazio nekoliko desetina ljudi. Grupa sa beloruskim državnim zastavama dva puta je obišla fontanu i približila se ljudima sa belo-crveno-belim zastavama, koji su u međuvremenu plesali i igrali kolo.

  U jednom trenutku, obe grupe počele su u horu da skandiraju „Belorusija“, ali su predsednikove pristalice prekinule jednoglasno skandiranje. Provladina grupa bila je manje energična i nije pokušavala da privuče pažnju osim uzvikivanjem naziva zemlje. U odgovor na njihovo skandiranje pristalice opozicije su vikale: „Mi smo jedan narod!“ U jednom trenutku predstavnici obeju strana prišli su jedni drugima i počeli mirno da se prepiru.

  Pristalice beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka na mitingu u Minsku
  © Sputnik / Viktor Toločko
  Pristalice beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka na mitingu u Minsku

  U blizini nije bilo pripadnika snaga bezbednosti, osim pripadnika policije. Na trgu su se preko razglasa zatim čuli pozivi da se okupljeni raziđu i Lukašenkove pristalice su to i učinile. Njihovi protivnici ostali su još neko vreme na trgu, a zatim se takođe razišli uzvikujući: „Svaki dan“.

  Situacija u Belorusiji

  Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

  Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.  

  Pročitajte još:

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (642)
  Tagovi:
  opozicija, protesti, Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga